Mejla

Wolfgang Hansson

En vansinnig dansk idé som kan bli framtiden

KOLUMNISTER

Danmark vill outsourca hela asylprocessen till länder i Afrika. Målet är att ta emot noll flyktingar.

Idén låter i det närmast vansinnig men om Danmark lyckas få den att fungera kan det bli framtiden för Europas migrationspolitik.

Den här veckan ska folketinget besluta om man ska anta den socialdemokratiska regeringens mycket radikala förslag som redan ådragit sig FN:s, Rädda Barnens och Amnestys vrede.

Tanken är att Danmark i framtiden ska låta länder i Afrika ta hand om hela asylprocessen medan Danmark står för kostnaderna.

Diskussioner har förts med bland andra Tunisien, Egypten, Rwanda och Etiopien men även andra länder kan komma ifråga.

Invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfave har besökt bland andra Rwanda. Ännu finns dock inga färdiga överenskommelser.

Men om Danmark lyckas övertala något eller några länder att mot ersättning fungera som asylcenter så innebär det en total omläggning av den danska migrationspolitiken och möjligen även ett brott mot asylrätten.

I fortsättningen kommer alla som knackar på dörren vid Danmarks gräns att skickas till Afrika där hela asylprocessen ska ske. Det spelar ingen roll om du kommer från Afghanistan eller Guatemala. Du skickas till Afrika där du får sitta i ett asylläger och vänta på asylbesked.

Om du nekas asyl är det värdlandet i Afrika som ansvarar för att du skickas hem. Även om det är Danmark som betalar.

Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Modell för Europa

Det är ett extremt radikalt förslag som läggs fram av en socialdemokratisk regering. I mina öron låter det först helt vansinnigt. Men efter att ha reflekterat en stund inser jag att det danskarna föreslår mycket väl kan bli standardmodell i framtidens Europa.

Migranttrycket mot Europa är den största destabiliserande faktorn inom EU med potential att bryta sönder unionen. Ända sedan flyktingkrisen 2015 har länderna försökt enas om en ny invandringspolitik men misslyckats totalt därför att många länder inte vill ta emot några flyktingar alls eller väldigt få. Medan övriga länder inte är beredda att ta hela ansvaret.

Faktum är att EU sedan flera år tillbaka diskuterat lösningar som påminner om det danskarna nu vill genomföra. Asylläger i Nordafrika där flyktingarna skulle snabbscreenas och de som uppenbarligen inte har några asylskäl skickas tillbaka till sina hemländer innan de sätter sig på en båt över Medelhavet.

EU träffade redan 2016 ett avtal med Turkiet som i princip innebär en outsourcing av flyktingar. EU har redan betalat Turkiet 60 miljarder kronor för att stoppa flyktingströmmen från alla de syrier och andra nationaliteter som samlats i städer som Istanbul med målet att ta sig till Europa.

Australien har sedan tio år avtal med den lilla ögruppen Nauru och Papau och Nya Guinea där asylcenter upprättats. Ett system som genom åren fått utstå stark internationell kritik men som likväl fortsätter tillämpas för att avskräcka andra flyktingar från att försöka ta sig till Australien.

Någon kilometer in i Ungern vid staden Udvar håller militären på att rulla ut ett stängsel, under flyktingkrisen 2015.

Foto: Anna Tärnhuvud

Ett ickefungerande asylsystem

Precis samma sak är givetvis grundtanken med det föreslagna danska systemet. När flyktingar inser att de skickas till Afrika om de försöker ta sig in i Danmark så kommer man att söka sig till andra länder i Europa.

Baksidan av det är att om Danmark lyckas med sina intentioner kommer snart andra länder i Europa och kanske hela EU att övergå till ett liknande system.

Framtiden kan mycket väl vara att hela EU exporterar asylmottagandet till länder utanför unionen trots att regeringschefer gärna talar sig varma för asylrätten.

Hur har det kunnat bli så?

Skälen är många. Men ett grundläggande problem är att asylsystemet är dysfunktionellt.
När asylrätten utformades efter andra världskriget såg världen väldigt annorlunda ut. Då var möjligheterna för en flykting att ta sig från Afrika eller Asien till västvärlden mycket små.

I dag är asyl-instrumentet kidnappat av människosmugglare som tjänar stora pengar på att ordna och uppmuntra flyktingarnas resor till Europa och USA. Asylsystemet missbrukas också genom att många som söker asyl egentligen är ekonomiska migranter och inte har några asylskäl. Men själva ansökan ger en fot in i den rika världen.

En förskräckande stor andel av de som får avslag på sina ansökningar lämnar inte EU. Istället går de under jorden och bildar ett skuggsamhälle där de utnyttjas av skrupelfria företagare och kriminella för att kunna överleva.

Den folkliga opinionen i många av Europas länder har i dag tröttnat på invandringens baksidor. Bara partier som driver frågan om mindre invandring har en verklig chans att nå regeringsmakten.

När Dansk folkeparti drev på för en mer restriktiv asylpolitik för 20 år sedan ansågs de extrema. I dag har hela Europa tagit efter.

Samma sak kan mycket väl hända med de danska socialdemokraternas förslag om asylläger i Afrika.

Fotnot:

Danmark registrerade 2020 1 527 asylsökande. Samma år beviljades 600 personer asyl. Källa: TT
Sverige tog 2020 emot 12 991 asylsökande. Samma år beviljades 10 409 asyl och 29 468 fick komma med familjeanknytning. Källa: Migrationsverket

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationspolitik

Dansk folkeparti

Flyktingpolitik

Danmark

Afrika

Rwanda

EU