Mejla

Lena Mellin

Lööf tvingas bryta nytt löfte

För att bli ett regeringsparti måste Centerpartiet acceptera Vänsterpartiet

KOLUMNISTER

Annie Lööf kommer att tvingas bryta ytterligare ett löfte till väljarna.

Centern måste välja. Antingen släpper de sin aversion mot Vänsterpartiet.

Eller så avstår de från att bli ett regeringsparti.

Inför förra valet sade Centerpartiet med Annie Lööf i spetsen​ att de ville ingå i en borgerlig alliansregering, ledd av Ulf Kristersson (M), efter valet.

I ett anfall av övertydlighet gick Annie Lööf så långt som att lova att hon hellre skulle äta upp sin högra sko, än att bli ett stödhjul till en regering ledd av Stefan Löfven (S).

Centern lovade också att inte ge något som helst inflytande till Sverigedemokraterna. Partiet skulle isoleras i så hög grad som möjligt.

Annie Lööf (C) spetsar öronen under en partiledardebatt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Men under långa, komplicerade förhandlingar efter valet 2018 visade det sig att det var omöjligt att infria båda löftena till väljarna. Centern tvingades välja mellan att stödja Kristersson som regeringschef, eller att begränsa SD:s makt.

De valde det senare. Löfven blev statsminister, dock utan att Lööf åt upp sin högra sko. I stället ingick hon och Centerpartiet i Januariavtalet med S, MP och L. Det är på det som Stefan Löfven baserar sitt regeringsinnehav.

Nu är historien på väg att upprepa sig. I vintras meddelade Annie Lööf att ett av Centerpartiets mål är att efter valet i september nästa år åter vara ett regeringsparti. Om regeringen leds av Moderaterna eller Socialdemokraterna var i sammanhanget mindre intressant, enligt henne.

Men i praktiken är bara en S-ledd regering aktuell för Centern. M, KD och L:s välvilliga inställning till Sverigedemokraterna delas inte alls av Centern. Det omöjliggör ett utvecklat samarbete mellan C och dessa partier.

Men C vill inte bara isolera SD. De vill begränsa inflytandet för ”ytterlighetspartierna”, alltså även för Vänsterpartiet. Det står till och med inskrivet i Januariavtalet och för närvarande finns inga öppningar i den hårt tillslutna dörren mot V.

Men som opinionsläget ser ut just nu är Vänsterpartiets medverkan nödvändig för att Stefan Löfven ska ha en chans att bli statsminister en tredje gång.

Ungefär hälften av väljarna står bakom de tre borgerliga partierna M, KD och L och Sverigedemokraterna.

S, MP och C däremot har bara fyra av tio väljare bakom sig. För att komma med i regeringsmatchen behöver de uppbackning även av Vänsterpartiet och deras tiondel av väljarkåren.

Nooshi Dadgostar (V) kan möjligen förvänta sig ett närmare samarbete med Centerpartiet framöver.

Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf ser alltså ut att vara på väg mot ett nytt löftesbrott. För närvarande är det inte möjligt för Centern att både bli ett regeringsparti och avstå från att beblanda sig med Vänsterpartiet.

Enkelt uttryckt. Centern måste välja. Antingen lägger de drömmen om att på nytt sitta i en regering i malpåse. Eller så skippar de sin aversion mot Vänsterpartiet.

Enligt den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop skulle 11,8 procent rösta på Centern om det vore val i dag.

Centern är det svenska parti som efter Socialdemokraterna har flest år i regeringen bakom sig. Sedan enkammarriksdagen infördes har de suttit i regeringen i 17 år mot Socialdemokraternas 25.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin

Annie Lööf

Centerpartiet

Regeringen

Valet 2022