Mejla

Lena Mellin

Därför får du inte som du vill, Dadgostar

Det blir det ingen folkomröstning om Nato

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Vänsterpartiet vill förhala beslutet om Nato.

Därför kräver Nooshi Dadgostar en folkomröstning för att avgöra frågan.

Det kommer inte att bli någon.

I en debattartikel i Aftonbladet och i en intervju i Sveriges Radio kräver Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar att svenska folket får avgöra om Sverige ska gå med i Nato. Hon tänker sig en folkomröstning som äger rum i höst, efter riksdagsvalet.

Det här är en ny idé från Vänsterpartiet. Så sent som för två dagar sedan deltog Dadgostar i en debatt med Ulf Kristersson (M) i Aftonbladet TV. Då tyckte hon att frågan skulle underställas svenska folket i det ordinarie riksdagsvalet. Skälet var att flera partier är på väg att ändra åsikt om svenskt Natomedlemskap jämfört med den de hade i förra valet, 2018.

För ett par månader sedan hade partiet en helt annan idé om vad svenska folket borde folkomrösta om. Då ville Dadgostar att väljarna skulle ta ställning till vinstförbud för skolföretag i en folkomröstning på valdagen. Det tycks numera vara historia.

Vänsterpartiet är emot att Sverige går med i Nato. Deras taktik är nu att förhala avgörandet så länge det går. Oavsett om beslutet, enligt deras uppfattning, avgörs i det vanliga riksdagsvalet eller i en folkomröstning i höst vill de absolut inte att frågan avgörs nu i vår.

Nooshi Dadgostar kräver en folkomröstning om Nato.

Men allting tyder på att regeringen har siktet inställt på ett beslut om att ansöka om medlemskap i Nato om cirka två veckor. Slutligt beslut i frågan fattas när det finns ett avtal med Nato, sannolikt under hösten. Det beslutet kräver tre fjärdedels majoritet i riksdagen.

Skälen till att frågan inte avgörs i en folkomröstning är flera:

  • Partierna sluter generellt upp bakom den representativa demokratin, det vill säga att folkvalda fattar beslut enligt det mandat de anser sig ha fått från svenska folket. Folkomröstningar tar partierna till när de är splittrade internt i stora frågor.
  • Inga andra partier har hittills sagt att de också vill att väljarna ska avgöra Natobeslutet i ett direkt val, en folkomröstning. Möjligen skulle Miljöpartiet, som liksom V säger nej, kunna göra det. Men inga andra.
  • Fyra partier är för att Sverige går med i Nato: M, KD, L och C. Två är emot, MP och V. Ytterligare två, S och SD. är på väg att ändra uppfattning till positiv i stället för negativ.

Därmed skulle det finnas en kompakt majoritet i riksdagen för en svensk Natoanslutning. En folkomröstning är därmed ”onödig”.

  • Frågan avgörs nu, inte om flera månader. Tiden räcker inte till för att arrangera an folkomröstning, hur snabb Valmyndigheten än är.

Så tycker svenska folket om Nato

Ja, Sverige ska gå med, 57 procent

Nej, Sverige ska fortsatt stå utanför, 21 procent

Tveksam, vet ej, 22 procent

Källa: Aftonbladet/Demoskop april 2022

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

V kräver folkomröstning om Nato

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin

Nooshi Dadgostar

Vänsterpartiet

Nato

Folkomröstming