Titta, här har ni ju brudarna

KOLUMNISTER

Det finns ett sug efter kvinnor i politiken. I regeringen fattas två. Socialdemokraterna vill ha en kvinna efter Persson.

Brist på kandidater? Inte alls - här har ni brudarna.

Det fattas damer. För att regeringen inte ska få manlig slagsida bör de som ersätter Maria Borelius (m) och Cecilia Stegö Chilò (m) vara kvinnor. Annars blir det åtta kvinnor och 14 män i regeringen. I världens mest jämställda land ser det inte bra ut.

Men också det största oppositionspartiet, socialdemokraterna, är på spaning efter en kvinna. Efter mer än ett sekel av manliga ledare är det många som tycker det äntligen är en dags för en kvinna.

Starkt tryck på Persson

Den valberedning som socialdemokraterna tillsätter i dag kommer till en början begränsa sitt sökande till kvinnor. Så starkt är trycket på att Göran Perssons efterträdare inte har samma kön som han. Först om de kvinnliga kandidaterna tar slut kan en man komma i fråga.

Valberedningen har ingen lätt uppgift. Ingen av de hetaste kandidaterna, EU-kommissionären Margot Wallström och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, sitter i riksdagen. Att leda det största oppositionspartiet från åskådarbänken är inte optimalt.

Miste självförtroende

Socialdemokraternas valnederlag kostade. Partiet miste både ordförande och självförtroende, Det kan lägga grunden till den förnyelse som partiet i regeringsställning har hållit tillbaka.

Det är med andra ord dags att släppa fram nya kvinnor - inte bara på partiledarposten.

Given är studentförbundets rappa ordförande Magdalena Streijffert. Liksom riksdagsledamoten Marie Granlund. Andra som väntar i kulisserna är Göteborgs kommunalråd Anneli Hulthén och s-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul.

För Fredrik Reinfeldt är uppgiften lite lättare, Hans parti är redan renoverat, det enda han ska göra är att hitta kvinnor till två statsrådsposter utanför politikens omedelbara centrum.

Reinfeldt tänkte otraditionellt när han plockade in Borelius och Stegö Chilò. Fullt så frisinnat blir det inte nästa gång.

Det är bara att välja

Men i riksdagen finns Anna Kinberg Batra och Catharina Elmsäter-Svärd, I den lokala politiken finns Pia Kinhult och Susanna Haby. I pr-världen, där fler moderater finns att hämta, jobbar förra MUF-ordföranden Tove Lifvendahl, känd debattör.

Kort sagt, brudarna finns. Varsågod och välj!

Socialdemokrater

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM