Mejla

Oisin Cantwell

Orkar Sverige stå emot USA?

Publicerad:
Uppdaterad:

Julian Assange kommer förr eller senare att lämnas ut till Sverige.

Men orkar regeringen stå emot kraftiga påtryckningar om att skicka honom vidare till USA?

krav på dödsstraff Demonstranter protesterar i England mot häktningen av Julian Assange. I USA hörs krav om att Julian Assange ska avrättas, Sarah Palin jämför honom med Usama bin Ladin. Men innan en eventuell utlämning till USA ska han ställas till svars i Sverige.
Foto: Foto: PETER VAN DEN BERG
krav på dödsstraff Demonstranter protesterar i England mot häktningen av Julian Assange. I USA hörs krav om att Julian Assange ska avrättas, Sarah Palin jämför honom med Usama bin Ladin. Men innan en eventuell utlämning till USA ska han ställas till svars i Sverige.

De juridiska turerna kring Assange snurrar vidare.

Häktningen i London i går kommer med all sannolikhet att överklagas och det kan dröja upp emot en månad innan han lämnas ut till Sverige.

För vi kan vara förvissade om att han flygs till Stockholm. Allt annat vore en sensation.

Assange och hans brittiske advokat hävdar att de två svenska kvinnorna ingår i en amerikansk komplott mot honom och Wikileaks.

Endast de mest avancerade konspirationsteoretikerna kan tro att CIA har den fantasi som krävs för att nosa upp två vanliga, svenska unga kvinnor som bevisligen sett upp till Assange, förmått dem att lura honom i säng och sedan springa till polisen.

Men att Wikileaks grundare pratar strunt behöver inte nödvändigtvis innebära att han inte lämnas ut till USA, där det nu undersöks om det går att åtala honom för brott.

Inte för att Sverige utan vidare skickar honom vidare. Så länge någon är häktad enligt svensk lag kan ingen myndighet – vare sig svensk eller utländsk – begära honom eller henne utlämnad.

Men vad händer om inte bevisningen håller? Överåklagare Marianne Ny, som leder utredningen om sexbrottsanklagelserna, har själv uttryckt viss tvekan om möjligheterna att åtala Assange.

Vi ska inte heller glömma att han häktats för att svensk polis ska kunna förhöra honom, inte för att han anses vara överbevisad om våldtäkt.

Om Assange frias så kommer han med betydande sannolikhet i samma ögonblick att begäras utlämnad av USA, om nu någon amerikansk åklagare lyckas komma fram till att han gjort något kriminellt.

Då ska Högsta domstolen först utreda om det finns något lagligt hinder mot att gå Washington till mötes. Sedan ska regeringen fatta beslut.

I USA har samtidigt en redan ´tidigare upphetsad stämning accelererat ytterligare efter Wikileaks senaste offentliggöranden.

TV-kanalen Fox News konservative kommentator Bill O’Reilly anser att Assange bör avrättas och den tidigare

vicepresidentkandidaten Sarah Palin har jämfört honom med Usama bin Ladin.

Det finns ingen anledning att tro att svenska politiker springer amerikanska ärenden hur som helst. Men det är givetvis aldrig lätt för ett litet land att stå emot starka påtryckningar från världens enda supermakt.

Julian Assange må vara överdrivet misstänksam beträffande det svenska rättväsendets intentioner, men hela denna märkliga historia kan sluta med att han i sak får rätt.

Av: Oisin Cantwell

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN