Saga som överlevde terrordådet på Drottninggatan riskerar att få betala 309 000 för klotter

Saga Berlin i rätten efter konstprojekt

KOLUMNISTER

Hur värderar man ett liv i förhållande till en nerkladdad simbassäng?
Jo, det finns ett pris på det ena och ett pris på det andra.

Siffrorna fanns i Södertörns tingsrätt i Huddinge i går. Det kan synas groteskt och orimligt att jämföra röd färg på betong med den röda färgen från blod som rinner ut när en terrorist har kört över en människa.
Men allt har ett pris.

Så hur värderar man smärtan i sönderslagna armar och ben, en sönderslagen hjärna, smärtan inför ljud och ljus för en människa som lever för just ljud och ljus: Saga Berlin som i dag var åtalad i tingsrätten är konstnär och lever av och för bilder, rörelser, musik.

Om hon inte längre står ut med ljud och ljus? Terroristen Rakhmat Akilov körde över henne på Drottninggatan och när hon själv skulle beskriva vad som hände sa hon:
– Jag flög så långt, nervtrådarna i hjärnan slets av... Det finns ingen som säger att jag kan börja arbeta igen... ingen utom jag.

Så hur värderar man permanent smärta och krossade drömmar?

Värdet utgörs av summan 150 000 kronor.

Det gav Stockholms tingsrätts Saga Berlin i skadestånd efter Rakhmat Akilovs mordiska vansinnesfärd längs Drottninggatan. Men det var inte det saken gällde i rätten i går. Ty sju månader tidigare hade Saga Berlin arrangerat graffitimålning av en tom kommunal simbassäng i Hägersten. Hon städslade tre filmstudenter, alla från Skurups folkhögskola i Skåne, tillfälligtvis praktikanter i Stockholm, som filmare och fotograferade.

De var lyckliga för frågan. Saga Berlin ville ha deras medverkan! Saga Berlin som varit Grammisnominerad. Saga Berlin som är en etablerad konstnär och filmare.

Saga Berlin är 30 år, heroiskt pigg med tanke på mardrömmen hon gått, går, igenom.

De tre filmstudenterna såg unga och tunna ut, förskräckta och stressade över att sitta åtalade i en tingsrätt, och samtidigt utstrålade de naivitet och förhoppningar. När domaren förhörde sig om deras inkomster berättade de om studielån men också att de är företagare i filmbranschen, dock utan inkomster värda att nämna.

Saga Berlins inkomst uppgår till 10 000 – 12 000 kronor i månaden efter skatt. Det är ersättningen från försäkringskassan.

Ja, allt har ett pris.

Men ibland kan man bortse från kronor och ören. Det gjorde de tre studenterna när Saga bad om deras hjälp. Belöningen var att arbeta med och lära känna Saga.

De skulle filma tre graffitikonstnärer – jag tvekar inför ordet konstnär men bjuder på det – som skulle måla den tomma simbassängen. De skulle börja i mörker och fortsätta målningen medan gryningen fyllde bassängen med ljus. Fasta kameror och kamera på en drönare skulle dokumentera arbetet.

1 av 5 | Foto: FOTO: MAGNUS SANDBERG
Saga Berlin på väg in i rättssalen.

Det byggde på samma princip som buddhistisk mandalakonst, sa Saga Berlin. Konstverket uppstår och försvinner. Hon hade talat med en saneringsfirma som skulle ta bort färgen någon dag senare. Försvinnandet var lika viktigt som tillkomsten. Alltings förgänglighet.

Saneringskillen som hon talade med på telefon drog till med att arbetet kunde kosta 10 000. Saga Berlin hade för säkerhets skull lagt undan 40 000.

Men polisen kom innan konstverket var klart. Saga sträckte fram handen för att hälsa. Polisbefälet slog undan handen. Hon ville förklara. Ett konstverk. Mandala. Poliserna lyssnade inte. De förde Saga och hennes vänner till häktet.
Saga Berlin ville förklara för kommunen hur hon tänkte med saneringen. Tillkomst. Försvinnande. Hon tänkte själv ordna bort färgen.

Kommunen lyssnade inte heller. Det går inte att förstöra saker och säga att man ska laga dem. Det finns regler för hur allt ska skötas. Det finns något som heter lagen om offentlig upphandling. Kommunen anlitade sina vanliga sanerare.
Så möttes i tingsrätten ordning och reda mot drömmar och naiv självtillräcklighet.

Det var en djupt olustig tillställning.

Ingen i ett rättssamhälle kan ta sig rätten att kladda ner andras egendom bara för att få utlopp för sin kreativitet. Det är självklart. Det är bra att vandaler lagförs.

Men under ytan bultade smärtpunkten som formellt inte hade med målet att göra och reellt hade med allt att göra.
Där satt Sara Berlin, en fattig, förtvivlad människa som bär på så mycket hon vill berätta, så mycket kreativitet, och någon slog sönder hennes kropp och hjärna.

Det var värt 150 000 kronor.
Kommunen sanerade en simbassäng. Det arbetet hade också en prislapp.
309 360 kronor. Som Sara Berlin riskerar att få betala.

Dom faller 23 oktober.

Det här är Peter Kadhammar 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM

Graffiti

Hägersten

Konst