De sänker sig själva ner till samma barbariska nivå som terroristerna

Hanif Bali (M).
Hanif Bali (M).

Hett svallar blodtörsten bland SD och liknande högernationalister när det gäller att hitta på straff för de svenska IS-terroristerna när de återvänder till Sverige. Det är ett vämjeligt skådespel, därför att så få demokratiska politiker vågar stå emot hatet och barbariet. 

 

Vi har en stats,- en justitie och en inrikesminister som alla tre hukar räddhågset i hatstormen för att inte framstå som ”mjuka mot terrorismen”, den anklagelse som i snart tjugo års tid vettskrämt amerikanska demokrater.

Inom den förment mer anständiga högern kappas man istället om att föreslå allehanda odemokratiska lagar, i farten till och med lagar som redan existerar. Förmodligen inte för att man tror att fler antidemokratiska lagar skulle ha någon särskild terroristhämmande effekt, utan snarare för att visa att man är hårdare mot terrorismen än vad socialdemokratiska syltryggar är.

Och apropå syltryggar så lägger sig som vanligt riksdagsmannen Hanif Bali (M) nära den odemokratiska högernationalismen när han talar om kvinnor inom IS-organisationen som ”honor”, dvs frånerkänner dem mänsklighet. Som när de tyska nazisterna talade om judar som råttor.

 

Innan jag går vidare i resonemanget: IS-terrorismen är okontroversiell i den meningen att det inte finns avvikande åsikter om den i det politiska livet. Bilderna vi sett från IS och som skildrar orgier i tortyr och mord överträffar i sin mardrömslika grymhet allt annat vi sett under 2000-talet. Det betyder också att juridiken kring de brott mot mänskligheten som IS gjort sig skyldiga till är okontroversiell.

Det är ingen tvekan om hur dessa gärningsmän skulle dömas i vilket som helst land där de kunde ställas inför rätta: lagen strängaste straff, allt annat otänkbart.

De högernationalister – och Hanif Bali (M) – som skränar högst och värst om vilken sorts hämnd mot IS-terrorister man skulle njuta mest av begår, förhoppningsvis, ett gravt misstag. De sänker sig själva ner till samma barbariska nivå som terroristerna.

Samma typ av misstag begår den mer traditionella högern när de febrilt försöker hitta på lagar som går långt utanför demokratins ramar.

Det är den ständiga ironin i den moderna terroristlagstiftningens historia, strävan efter att skapa allt fler odemokratiska lagar för att rädda demokratin.

Särskilt förargligt finner högerkrafterna, på båda sidor om den demokratiska rågången, det vara att man måste ha bevis för att döma till och med muslimer i domstol. Vilket nämligen innebär att skyldiga kommer att gå fria.

 

Det grundläggande missförståndet hos alla dessa högerkrafter som lagstiftningsvägen vill inskränka vår demokrati för att rädda demokratin är att den är vårt enda hållbara försvar mot terrorismen.

Terroristerna kan ställa till åtskillig skadegörelse. De kan till och med åsamka oss förluster i människoliv. Men de kan inte skada vår demokrati. Det kan bara vi själva.

Så medan den blodtörstigare högernationalismen gör sitt bästa för att sänka åtminstone sig själva till terroristernas barbarnivå – så strävar de traditionella högerpartierna lika idogt efter nya lagar som undergräver demokratin.

Vad sen gäller frågan om återvändande krigsförbrytare till Sverige är den faktiskt inte så ny som man skulle kunna tro.

Efter andra världskriget återvände att par hundra svenska som varit frivilliga i SS, en del av dem med kvinnor och barn.

Ingen av dem dömdes för de förbrytelser de högst sannolikt gjort sig skyldiga till. Därför att det inte fanns tillräcklig bevisning.

En av dessa SS-soldater ingick sedermera i den krets som startade ett nytt svenskt politiskt parti med det ironiska namnet Sverigedemokraterna.För övrigt anser jag att…

… ledarskribenten Maria Ludvigsson i SvD slog rolighetsrekord när hon skrev att ”De allra flesta är överens om att Sverige länge behövt motsatsen till höjda skatter på kapital.” Vad var det Bianca Ingrosso sa? ”Alla är väl moderater?”

… Säpo har börjat publicera klagoskrifter i Expressen om våra alltför mesiga terroristlagar. Fast man han tydligen fått låna en del reportrars bildbyline.

Publisert: