Flyttkarusell för miljarder

KOLUMNISTER

I kväll inträffar något märkligt. EU-parlamentet ber att få slippa slösa bort 1,3 miljarder varje år.

Men det blir kalla handen från Göran Persson och EU:s andra ledare.

EU-parlamentet finns i tre länder. Tre veckor i månaden sammanträder utskotten i Bryssel i ett svindyrt, megastort och nybyggt komplex. Den fjärde veckan träffas ledamöterna i en annan svindyr, stor och ny byggnad i franska Strasbourg. Sekretariatet däremot ligger i Luxemburg.

Arrangemanget är stadfäst i EU:s grundlag. Det kostar skattebetalarna minst 1,3 miljarder varje år.

Ledamöterna och tjänstemännen i parlamentet har tröttnat för länge sedan. De vill samla allt i Bryssel där det mesta av EU:s övriga verksamhet finns.

Kommer att få nej

I kväll samlas EU:s ledare i Bryssel till ett två dagar långt toppmöte. Först på dagordningen står ett möte med EU-parlamentets talman Josep Borrell.

Han kräver att den vansinniga flyttkarusellen stoppas. Helst så snart som möjligt. Men tyvärr kommer han att få nej. Märkligt, men nationell prestige är inte att leka med.

Frankrike är ett av EU:s grundarländer. De anser att det berättigar dem till värdskapet för en av EU:s centrala institutioner. Kosta vad det kosta vill.

President Jacques Chirac vägrar helt enkelt att förlora EU-parlamentet. Tolv veckor om året ska det sammanträda i Strasbourg i Alsace. Punkt slut.

Massiv opposition

För att parlamentets pengaslukande, och arbetskrävande, flyttcirkus ska stoppas krävs att alla länder är överens. Och eftersom de inte kommer att bli det finns ingen anledning att spilla krut på frågan anser Göran Persson.

Men oppositionen mot massflytten till Strasbourg är massiv.

På bara ett par veckor har Cecilia Malmström (fp), ledamot av EU-parlamentet, samlat 560?000 underskrifter för att koncentrera parlamentet till Bryssel.

Bara i går eftermiddag skrev 6 000 personer på.

Samtliga svenska parlamentsledamöter skickade förra veckan brev till Göran Persson och bad honom ta upp frågan på toppmötet. Men det kommer han alltså inte att göra.

EU-parlamentets flyttlass står som symbol för slöseri, byråkrati och stelbenthet. Men EU:s regeringschefer, inklusive Göran Persson, tänker inte göra något åt det.

Det är mesigt.

Parlamentsbyggnaden i Bryssel

Parlamentsbyggnaden i Luxemburg

Parlamentsbyggnaden i Strasbourg

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM