Alla kan få döma

KOLUMNISTER

Bodström vill ha fler folkliga nämndemän

Grattis, medborgare! Snart duger du som du är.

I fortsättningen behöver man inte vara partimedlem för att döma i domstol.

Foto: fri kvot i Ny lag Thomas Bodström efterlyser större spridning bland nämndemännen.

I tings- och hovrätter och en del andra domstolar dömer lekmän tillsammans med utbildade domare. De kallas nämndemän och är en gammal svensk tradition med rötter i 1300-talet.

Från början var nämndemännen kända och respekterade medborgare från trakten. Nu går uppdragen till medlemmar i de stora politiska partierna.

Det är bekvämt – för partierna. De kan belöna förtjänstfulla partimedlemmar med intressanta extraknäck. Nämndemännen utses av kommun- och landstingsfullmäktige innan de svär domareden.

Lätt räknade

Men för samhället är det inte lika bra. Nämndemännen är gamla och heter Svensson. En tredjedel har fyllt 66 år medan de med bakgrund i ett annat land är lätt räknade.

Men nu ska det bli ändring. Enligt ett lagförslag som justitieminister Thomas Bodström presenterar i mars ska kommunerna se till att en femtedel av nämndemännen inte är partimedlemmar. Det kallas ”fria kvoten”.

Får chansen

Vanliga människor, du och jag, får chansen att nominera nämndemän till kommunen eller landstingets valberedning.

Det kan vara en idrottsledare, en god granne, den lokale skomakaren. Kort sagt vem som helst som är respekterad, och helst känd, på bygden.

Enda kraven är att man är svensk medborgare och inte är straffad för grövre brott.

Det muttras i riksdagens korridorer. Att inskränka det politiska inflytandet är inte populärt överallt. Det finns de som på allvar tycker att politisk erfarenhet överträffar allt.

Men om Bodström och miljöpartiet får som de vill duger du snart som du är. Utan att vara medlem i ett politiskt parti. Grattis!

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM