Mejla

Lena Mellin

Det närmaste en krigsförklaring man kan komma

Kommunal tycker inte att stödet till S ger valuta för pengarna

KOLUMNISTER

Kommunals beslut att strypa pengarna till Socialdemokraterna är det närmaste en krigsförklaring man kan komma.

LO:s största förbund anser att deras pengar kan användas bättre än att finansiera Socialdemokraterna.

Det är något av en revolution.

Kommunal är inte vilket fackförbund som helst. Det är LO:s största medlemsförbund och företräder i hög grad Socialdemokraternas kärnväljare, lågavlönade kvinnor i den offentliga sektorn.

Nu meddelar ordföranden Tobias Baudin på Aftonbladet Debatt att de från nästa år stryper stödet till Socialdemokraterna. Noll kronor kommer att gå direkt från förbundets kassa till Socialdemokraterna.

Per år betyder det att Socialdemokraterna går miste om tre miljoner kronor. Under den här mandatperioden är förlusten nio miljoner kronor. Under nästa tolv miljoner.

Men det är inte pengarna som är det centrala när Kommunal säger upp stödet till Socialdemokraterna. Det är de historiska banden mellan LO och partiet.

Det var fackföreningsrörelsen, LO, som bildade det socialdemokratiska partiet 1889. LO:s ordförande har en självklar plats i partiets yttersta ledning, en rad av organisationens medlemsförbund sitter i partistyrelsen.

Men nu väljer alltså LO:s klart största medlemsförbund att kliva av under förment mycket vänliga formuleringar. Det är uppenbart att Kommunal inte vill orsaka interna bråk.

Extra känsligt är avhoppet eftersom Socialdemokraternas ordförande sedan sju år tillbaka är Stefan Löfven, den förste LO-man som blivit partiledare i modern tid. Den förre hette Claes Tholin.

Det Kommunals Tobias Baudin skriver är det närmaste en krigsförklaring mot arbetarrörelsens politiska gren som man kan komma. Han säger nämligen att Kommunal inte får valuta för de pengar man varje år pumpar in i Socialdemokraterna. De kan användas på bättre sätt.

Sentimentaliteten har alltså ett pris. Kommunals opinionsbildning kan skötas effektivare än genom Socialdemokraterna, är förbundets slutsats. En korrekt sådan, skulle jag tro.

Men det är också en anpassning till realiteter. Förr kunde Socialdemokraterna leverera de reformer som LO och Kommunal ville ha. Med ett väljarstöd på 28,3 procent går inte det. Kommunal måste påverka även andra om de ska få politiken att gå deras väg.

De mentala banden mellan LO-förbunden och Socialdemokraterna är inte heller vad de varit. I valet 2014 lade 53 procent av LO-medlemmarna sin röst på Socialdemokraterna enligt vallokalsundersökningen. I höstas var siffran 41 procent.

Den filosofiska fråga som inställer sig är vad Socialdemokraterna är utan LO. Mindre, vanligare och maktlösare kan vara svaret. Vi bevittnar ett historiskt skifte i åtminstone socialdemokratins historia, kanske i svensk politik.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT: Vi drar in partistödet till Socialdemokraterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Kommunal

Lena Mellin

Tobias Baudin

LO, Landsorganisationen

Socialdemokraterna