Mejla

Lena Mellin

Regeringen leker med elden

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 11

Sveriges regering leker med elden.

Den har satt igång krafter som det kanske inte går att få stopp på. Det kan sluta på sätt som ingen önskar.

Att EU befinner sig i djup kris blev tydligt i höstas. Gång efter annan fattade stats- och regeringscheferna beslut om att kvotera de stora flyktingströmmarna till framför allt Grekland och Italien mellan sig. I verkligheten hände nästan ingenting.

Men i dag trappades krisen upp ytterligare. Sverige stoppar sedan natten till måndagen alla som saknar giltigt id från att komma in i landet, åtminstone om de anländer från Danmarks Öresundssida. Kommer de från ett annat håll ser reglerna annorlunda ut.

När kontrollerna pågått i tolv timmar kom, inte helt oväntat, Danmarks motdrag. De införde tillfälliga kontroller vid gränsen mot Tyskland. Den stora skillnaden är att där kan man söka asyl även utan id eller pass.

Startskottet för fästningen

Experter som Christoffer Fjellner, ledamot av  EU-parlamentet, Christina Höj-Larsen, riksdagsledamot (V) och Johan Hedin, riksdagsledamot (C) varnar alla för samma sak. Att de svenska id-kontrollerna är startskottet för att EU verkligen blir den ointagliga fästning som det beskyllts vara.

Beviset är den danska motreaktionen som enligt statsminister Lars Løkke Rasmussen uteslutande beror på de svenska id-kontrollerna. De danska gränskontrollerna kommer i sin tur leda till att ännu fler länder i korridoren mellan Turkiet och Skandinavien inför dem.

Jag hoppas givetvis att de har fel. Men jag tror tyvärr inte det.

I så fall har de svenska id-kontrollerna lett till två saker och ingen av dem är bra.

Den första är ett av EU:s grundläggande värden åsidosätts. I unionen är de fyra friheterna ett fundamenta. Människor, pengar, varor och tjänster ska flöda fritt mellan medlemsländerna utan störande gränser.

Ställer till det

Så är det inte längre för människor som korsar gränsen mellan Danmark och Sverige vid Öresund. Den friheten har beskurits så till den milda grad att en svensk som varit i Köpenhamn igår natt inte fick åka hem - trots att han hade ett godkänt id-kort med sig.

Det andra är alltså att Fästning Europa skapas. Till slut kommer EU:s regler inte tillåta att gränskontrollerna förlängs. I yttersta fall kan de vara i kraft i två år. Det och det faktum att de tillfälliga gränskontrollerna är dyra kommer leda till krav på att EU:s yttre gräns, framför allt mot Turkiet förstärks rejält.

Det kommer i sin tur leda till att flyktingarna blir kvar. Aningen i stora flyktingläger som likt dem i Palestina kommer att permanentas. Eller i krisområdena där många av dem kommer att dö.

Frånstötande tryne

Sveriges regering leker med elden. Den har satt igång krafter som det kanske inte går att få stopp på.

BBC-reportern John Simpson påminner i en artikel att det inte är första gången Europa drabbas av en flyktingkris. I augusti 1914 fotvandrade en miljon belgare med sina barn i famnen från den tyska ockupationen till Nederländerna och Frankrike.

Efter andra världskriget fördrevs 12 miljoner etniska tyskar från sina hem Polen, Tjeckoslovakien och Ryssland till det krigshärjade Tyskland. Kriget på Balkan och Jugoslaviens sönderfall för snart 25 år sedan tvingade fyra miljoner på flykt.

Det är alltså inte antalet flyktingar som är exceptionellt. Det nya är att de inte kommer från Europa och att många är muslimer.

Ibland måste man säga att en spade är en spade. Och att främlingsfientlighetens tryne är frånstötande.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM