En historisk prinsessa har fötts

”Hagaprinsessan är unik på många sätt”

Foto: Lina Boström Einarsson/Kungahuset
Vänster: Victoria, Daniel och den lilla bebisen lämnar BB. Höger: Det första officiella fotografiet av den nya prinsessan.
Herman Lindqvist.

Några år innan Victorias och Daniel kungjorde sin förlovning på Stockholm slott, mötte jag kronprinsessan många gånger i hennes arbetsrum på slottet för att prata historia. Vi kom då ofta in på hennes eget liv. Detta var långt innan allmänheten hade sett Daniel på något annat än paparazzibilder i tidningarna och många snorkiga rojalister fnyste åt ryktena om romans.  Hon berättade då öppenhjärtigt om sin kärlek och sina framtidsdrömmar. För en bok jag skrev om henne frågade jag hur hon såg sig själv om tio år. Hon svarade:” På det personliga planet hoppas jag att vi har bildat familj. Det ser jag fram emot. Jag hoppas också att svenska folket ska ta till sig Daniel och att vi kan leva upp till de förväntningar som ligger på oss och att vi kan göra största nytta för landet” I dag kan kronprinsessan pricka av alla dessa punkter med råge. Äntligen har hon den familj och det barn hon och Daniel drömde om och Daniel är redan en av Sveriges mest populära prinsar genom tiderna.

Den nyfödda prinsessan på Haga är inte vilken baby som helst. Hon är redan inskriven i historieböckerna, i alla fall i de som handlar om våra kungahus. Den nya prinsessan är Sveriges sjuttiofemte prinsessa. Den första kända svenska prinsessan var Ingegerd, dotter till Olof Skötkonung. Hon föddes kring år 1000 och slutade sina dagar som storfurstinna av Kiev, helgon i den ryska kyrkan och stammoder för flera kungahus i Europa.

Hagaprinsessan är unik på många sätt. Hon är den första kvinnliga tronföljaren som fötts till tronföljare. Då Victoria föddes hade vi ännu inte kvinnlig tronföljd. Om allt går enligt planerna kommer Victorias dotter att bli regent över Sverige, men med tanke på hur gamla regenterna i ätten Bernadotte vanligtvis blir, så kommer detta knappast ske före år 2060, så hon har gott om tid att utbilda sig och förbereda sig. Då blir hon Sveriges femte drottning.

Hagaprinsessans stora debut inför svenska folket och hela världen blir dopet som kan ske tidigast om någon månad, eftersom det tar tid att få allt i ordning. Victoria hade över 700 gäster i dopkyrkan och ett par hundra på lunchen efteråt i slottet. Prinsessans faddrar måste utses och tacka ja, alla detaljer måste göras i ordning. För Victorias egna dopförberedelser tog två månader, vilket kan bero på att hon föddes mitt i den svenska sommaren, 14 juli. Augusti är den största semestermånaden i Europa, alla var inte på plats förrän i september.

Dopmödrarna kommer troligtvis ur närstående kungahus samt någon ur Daniels familj. Dopkolten blir densamma som Victoria, hennes far, farfar och alla hennes fastrar hade. Alla deras namn finns broderade i nederkanten på den sidencape som hör till dopklänningen. Dopfunten beställdes på 1600-talet för Karl XII:s dop, Det är en fransk barockpjäs i solitt silver som väger över 50 kilo. Vid sidan av dopfunten kommer det att ligga en kudde, en sk hyende,  med en krona. Eftersom det är en arvprinsessa som döps kan man tänka sig att det blir Karl X Gustafs kronprinskrona, den brukas tas fram i dessa sammanhang. Både dopfunten och alla prins- och prinsesskronorna kan man normalt se i skattkammaren på Stockholm slott, en av de finaste skattkammare i världen.

Dopvattnet brukar tas från en källa på Öland. Tidigare försökte man få upp vatten från Jordanfloden i Heliga landet.  Men transporterna var långsamma på den tiden så vattnet var inte så fräscht då det nådde Stockholm slott. Det hände att det piffades upp med parfym ur ärkebiskopinnans parfymförråd.

Den nya Hagaprinsessan är den nionde länken i dynastin Bernadotte. I dag finns det ingen dynasti i något land i Europa där samma gren av samma familj suttit på tronen lika länge utan avbrott, där regenten aldrig jagats i exil av inrikes – eller utrikespolitiska skäl och aldrig tvingats se sitt land i krig utan där ätten fortsatt att vara regenter över ett fritt och fredligt folk i ett självständigt rike. Bara det är värt att skjuta salut för!

avHerman Lindqvist

ARTIKELN HANDLAR OM