Mejla

Lena Mellin

S väljer bort sin största stjärna

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialdemokraterna har en valvinnare i stallet. Men de utnyttjar honom inte.

Thomas Bodström förekommer inte ens i diskussionerna om ny partiledare.

I dag lägger S-ledningen sista handen vid partiledningspusslet. I morgon väntas partistyrelsen fatta beslut om vem som ska ­leda Socialdemokraterna under de närmaste åren.

Klart är att Carin Jämtin sitter kvar som partisekreterare. Det gör att partiledaren kan vara man.

Men den sosse som är ­absolut mest populär bland vanligt folk förekommer inte i diskussionerna – advokaten, författaren, exministern och förre riksdagsledamoten Thomas Bodström.

Han har visserligen sagt nej. Han vill inte bli parti­ledare eftersom han inte har lust att inskränka sitt liv på det sätt ordföranden för ett stort parti är tvungen att ­göra.

Men det har hänt förr att nej blir ja. En massiv övertalningskampanj hade ­kanske kunnat ändrat Bodströms besked.

Men S-ledningen har inte försökt övertala Bodström att ställa upp. Trots att han är en valvinnare.

När svenska folket satte betyg på S-­ministrarna i Aftonbladet/Sifo under Thomas Bodström tid som justitieminister hamnade han alltid i topp. I ­senaste valet blev han kryssad av tolv procent av S-väljarna i Stockholms län.

Thomas Bodström är verbal, går igenom tv-rutan men är snarare de breda penseldragens än detaljernas mästare.

Bodström är helt enkelt en av sitt partis klarast ­lysande stjärnor. Men ­honom väljer de bort, trots att Socialdemokraterna går igenom sin djupaste kris hittills. För en utomstående är det obegripligt.

I sin bok ”Inifrån: makten, myglet, politiken” konstaterade Thomas Bodström att han saknar tillräckligt stöd för att bli parti­ledare.

Det är en sanning med modifikation. Han saknar det bland dem som har makten i socialdemokratin, eftersom han blev partimedlem först när Göran Persson utsåg honom till ­minister. Bodström har inte en armé av obrottsligt lojala kompisar från SSU-tiden som hejar fram honom i vått och torrt.

Men bland gräsrötterna har han stöd. Skulle Socialdemokraterna ha en medlemsomröstning där han kandiderade skulle han förmodligen lätt ta hem segern.

När Socialdemokraterna diskuterar vem som ska bli deras nästa partiledare far namn som IF-Metall-ordföranden Stefan Löfven, riksdagsledamoten ­Mikael Damberg och exministern Leif Pagrotsky genom luften, trots att de sagt nej.

Men röstmagneten Thomas Bodström, som också sagt nej, lämnas utanför diskussionerna.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN