Mejla

Patrik Lundberg

Vi får den välfärd vi betalar för - dags att höja skatten

Publicerad:

Välfärden krisar och problemet tycks inte ha någon lösning.

Samhällsbärarna behandlas som luft. Först poliserna, som förra året fick genomgå en omorganisering.

Resultatet? Sparkrav, nedskärningar och sänkta ingångslöner.

Aftonbladets granskning av krisen inom polisen visar att vissa typer av brott måste prioriteras bort. Myndigheten skär alltså ner samtidigt som pengar måste in för att kunna bedriva ett rättssäkert polisarbete.

Flera poliser har vittnat om sin situation: de riskerar livet för andras säkerhet, men kan knappt leva på sin lön.

Regeringen har ingen lösning. Och delar av oppositionen önskar fler poliser. Hur ska det gå när inte ens de befintliga poliserna har drägligt betalt?

Samma med sjuksköterskor och undersköterskor. De räddar liv dagligen, men lönekuverten säger någonting annat. Varje månad kommer det larm om sköterskornas arbetsmiljö. De stressar och sliter trots övertid och underbemanning. Framför allt hotas patientsäkerheten.

Lärarnas situation behöver vi knappt ens gå in på, alla vet hur det är ställt med deras löner. Alla vet också hur arbetsbelastningen ser ut.

Krigsrubriker om samhällets förfall är egentligen bara för amatörer och populister.

Ändå går trenden inte att ta miste på: Någonting i Sverige håller på att gå sönder.

Hur ska det då lagas? Det vore lätt att skylla på flyktingsituationen. Men med handen på hjärtat, hur var läget innan förra hösten? Hur fungerade polisen, vården och skolan?

Samhällsbärarna slet för korvören då också. Brott lades ner, skolresultaten sjönk och patientköerna var långa som ösregn.

Inga politiker vill ha det så här. Och absolut inga medborgare.

Ändå händer ingenting.

En lösning är så klart att privati­sera. Risken är bara att vinster i välfärden lik förbannat slutar med sparkrav. Hur som helst skulle det ta åratal, kanske decennier, att genomföra en sådan reform.

En annan lösning går på nolltid och skjuter pengar rakt in i de samhällsfunktioner som blöder: att höja skatten.

En gång var det en socialdemokratisk paradgren. Nu säger regeringen inte ett knyst om att höja inkomstskatten. Knappt ens Vänsterpartiet hörs i frågan.

Alliansen då? Regeringen Reinfeldt genomförde skattesänkningar på 140 miljarder kronor.

Höjer vi skatten igen får vi så klart få några hundralappar färre i plån­boken. Men det är också det enda sättet att finansiera vården, polisen och skolan.

Vi får den välfärd vi betalar för.

Så länge vi inte höjer skatten kommer det att fortsätta vara som det är i dag.

Tills dess får vi hoppas att vi inte insjuknar, utsätts för brott eller blir gamla.

Slöseri

Foto: SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Höjd skatt löser ingenting så länge pengarna slösas bort. I dagarna avslöjade SVT att Arbetsförmedlingen har lagt 100 miljoner kronor på en webbplats som inte ens kommer att bli av. Det får en osökt att tänka på när samma myndighet kom på att arbetsförmedlarna behövde stöd. Därför anställdes så kallade jobbcoacher. Resultatet? Jobbcoacherna hade för lite att göra, sparkades och blev själva arbetslösa.

Av: Patrik Lundberg

Publicerad: