De vita männens oro är viktigare än alla andras

Donald Trump.
KOLUMNISTER

Mantrat smattrar. Som ett sprinklersystem, nästan:

”Deras oro ­måste tas på allvar.”

På ledarsidor, Facebook­sidor, alternativa sidor, icke-alternativa sidor.

På ena sidan, på andra ­sidan. På så många sidor att julgrisarnas sidfläsk hade ­tatuerats med det om det ­vore möjligt.

Det brukar bli så när invånarna i något land sägs rösta fel. Den här gången USA. Att lika många amerikaner - runt 60 miljoner - röstade republikanskt förra och förrförra och förrförrförra presidentvalet verkar ha glömts bort, men det är en annan historia.

Donald Trump vann valet och nu måste de så kallat obildade, vita landsbygdsmännens oro tas på allvar. Frågan är när deras oro ­någonsin togs på allvar, men det är också en annan historia.

Så vilken oro handlar det om? Enligt sprinklersystemet är det en oro för fattigdom, kollapsad välfärd och minskad trygghet.

Kortfattat: En oro för politik som bara förvärrar, eller åtminstone inte förbättrar, situationen för den obildade arbetarklassen.

Sprinklersystemet har rätt. Men det glömmer en ­liten detalj.

Den obildade arbetar­klassen består inte bara av vita män. Den består också av obildade bögar, flator, svarta, araber och kvinnor.

Som bor på landsbygden. Som känner oro för exakt samma saker som de vita männen känner oro för. Som dessutom känner oro för ­ytterligare en rad saker.

Bögar och flator i arbetarklassen känner dessutom oro inför att drabbas av hatbrott, enbart baserat på vilka personer de förälskar sig i.

Svarta och araber och ­andra minoriteter i arbetarklassen känner dessutom oro inför att drabbas av ­rasism både på arbetsmarknaden och i privatlivet.

Kvinnor i arbetarklassen känner dessutom oro inför att drabbas av sexuellt våld och inför att få sämre vård och lägre lön på grund av kön.

Måste inte deras oro tas på allvar? Så här efter presidentvalet avfärdas deras oro som identitetspolitik som inte leder någon vart. Av ­hela sprinklersystemet, från höger till vänster.

Folkets oro kan alltså bara vara synonymt med de fattiga vita männens oro. De ­andra fattiga människornas oro spelar alltså ingen roll.

Deras oro är alltid en ­annan historia.

avPatrik Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM