Mejla

Karin Magnusson

Det är inte bara juice – det är ju manskonst

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Det var en av de riktigt varma dagarna och jag passerade ett nytt juiceställe nere i stan. Juicer och sallader, litet, fräscht och svindyrt. Den allvarlige unge mannen tog emot min beställning och började jobba. Han samlade ihop grönkål och sparris och beordrade fram avokado från sin assist­ent, en tyst tjej vars jobb verkade vara att sköta sallads­delen, vid sidan om att passa upp på juicekungen.

Han jobbade som att han var Michelangelo och målade Sixtinska kapellet, och när han var klar sträckte han över juicen till mig med både händerna. Han bugade lätt och i stället för ”namaste” sa han ”60 kronor, tack”.

Jag gick därifrån med min gröna juice, skakad över mötet med Tegnérlundens egen juiceauteur. Som Nöjesguidens bloggare Hanna Persson träffande har beskrivit saken: En juice kan inte bara vara en juice när killar gör den.

Och det är ju samma sak med kaffe. Kaffe är inte längre en dryck som du kan beställa hur som helst för att du behöver piggas upp eller fördriva tiden, det är gudabönor som ska slowroastas och droppbryggas under överinseende av en sammanbiten barista.

När killar och män ger sig in på traditionellt feminina ytor eller rena hobbyområden blir det vetenskap, prestigeprojekt, tävling och manskonst. De suger glädjen ur precis allt. Cykling är inte längre ett sätt att ta sig till jobbet, det är ett högteknologiskt livsstilsprojekt. Grillning är inte ett lättsamt sommarnöje, det är en gourmetsyssla som kräver Grill­en, Köttet, Rökspånet, Glaze och Rub. En hamburgare är inte en köttpuck mellan två brödskivor, fråga bara krögaren Johan Jureskog som kallar sig köttsommelier. I TV3-programmet ”Värld­ens bästa burgare” har vi under våren kunnat följa hans jakt på, tja, den perfekta hamburgaren – och hans chockade vrede när han inte tog hem segern i hamburger-VM.

Här har ni en pitch på en programserie: En salladsconnoisseur i 40-årsåldern (till exempel jag själv) har en dröm. Hon vill skapa en perfekt Salade Niçoise. Och var ska man hitta inspirationen till detta om inte i Salade Niçoisens heliga land, Frankrike? ”Världens bästa sallad”är inte bara ett matprogram, det är en resa djupt in i den franska salladskulturen. Det kaxiga målet är att vinna VM i Salade Niçoise. Jag stänger ner datorn nu och inväntar budkrig på denna klockrena programidé. Det är faktiskt obegripligt att ingen redan har gjort den.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN