Mejla

Lena Mellin

Det var Fridolins livs viktigaste tal

1 av 6

KARLSTAD. Det var hans livs viktigaste tal.

Gustav Fridolin hade den svåra uppgiften att på mindre än en halvtimme återställa förtroendet. För sig själv. Och för sitt parti.

Han lyckades.

Fridolin hade 25 minuter på sig. Det var inte särskilt mycket med tanke på vad han skulle åstadkomma under den utmätta tiden.

Han måste återställa förtroendet för sin egen person. Gustav Fridolin har fått stark intern kritik för allehanda missar under krisveckorna, bland annat för att han blev förvånad över att kvinnor tar illa upp när män inte vill ta dem i hand för att de är orena.

Men det var kanske den lättaste uppgiften. Dagen innan hade han ju trots allt blivit omvald som språkrör av 76 procent av ombuden.

Den betydligt svårare uppgiften var att samla det sargade partiet och peka framåt. Men även det lyckades Gustav Fridolin med.

Det är tydligt att Miljöpartiet nu åter vill fokusera på sin starkaste fråga, miljö och klimat. När nästa riksdagsval närmar sig ska svenska folket tycka att miljöfrågan är den allra viktigaste politiska frågan (och därmed lägga sin röst på de gröna).

– Det är inte ett mål, det är vår uppgift, dundrade Fridolin från talarstolen varifrån han också krävde att partikamraterna ger förklaringar och sammanhang så att väljarna begriper hur miljöfrågorna och klimathotet hänger ihop med andra frågor. Exempelvis kriget i Syrien som bröt ut efter tre års ihållande torka.

Han sade också att Miljöpartiet måste skärpa sig. Han använda självfallet inte det ordet med budskapet gick ändå fram.

Enligt Gustav Fridolin är det nu dags att sätta stopp för självspäkandet. De gröna ska sluta älta förluster som tvärvändningen i flyktingpolitiken, byggandet av Förbifart Stockholm, det tyska  brunkolet och den uteblivna stängningen av Bromma flygplats.

– Det måste bli ett slut på den debatten. Man knäcker inte Miljöpartiet.

I stället ska miljöpartisterna tala om allt som de lyckats med. Inte bara i kommuner, landsting och regioner. Utan även i regeringsställning.

Själv bidrog Fridolin genom att tala om hur mycket som hänt på hans eget ansvarsområde, skolans. För andra kanske det inte är uppenbart men i utbildningsministerns värld har praktiskt taget alla kurvor vänt uppåt. Exempelvis har antalet som vill bli speciallärare nära niodubblats.

Det var Gustav Fridolins hittills viktigaste tal. När han gick upp i talarstolen såg han barsk ut. När han gick ner var han nästan lika bister.

Men applåderna blev både många och långa. Och efteråt kramades han om inte bara av dottern Charlie utan av hela partitoppen.

Det var han värd. Det var, i sin genre, ett -tal.

Det han in korthet sade i sitt tal var följande:

1. Jag kan mitt jobb, tveka inte på den punkten.

2. Miljön är vår viktigaste fråga. Men vi måste förklara oss bättre.

3. Vi ska lägga all skit bakom oss. Nu är det full fart framåt som gäller.

En ganska enkel plan. Men lättare sagt än gjort.

Fotnot: betyder mycket bra.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM