Dödläget i svensk politik kan brytas

Partierna måste tänka nytt, djärvt och utanför boxen

1 av 2

Det måste hända något radikalt i politiken.

Annars blir det sex år till av förvirring och handlingsförlamning.

Även SCB:s stora väljarbarometer, gjord under maj månad, visar att dödläget i svensk politik fortsätter. Alliansen och de rödgröna är ungefär jämnstora och Sverigedemokraterna är vågmästare.

Det finns tyvärr ingenting som tyder på att det kommer att brytas till nästa val. Inget av blocken kommer ens i närheten av egen majoritet och vägrar att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Slumpen kommer att avgöra om Alliansen eller de tre rödgröna partierna blir störst, SD kommer att avgöra vilken sida som vinner omröstningarna i riksdagen.
Men det finns bot. Det förutsätter dock att partierna tänker nytt, djärvt och utanför boxen.

Alternativen är flera men inget är särskilt tilltalande för partierna. Men det är det inte att hålla fast vid blockpolitiken heller. Då händer ingenting med nuvarande parlamentariska läge som alltså ser ut att överleva även nästa val.

Man kan tänka sig att största parti, sannolikt Socialdemokraterna, ensamt bildar regering och sedan gör upp med ett eller flera andra partier. Precis som partiet gjort när de tidigare suttit i regeringen.

En annan variant är att Socialdemokraterna bildar regering med ett eller flera av de borgerliga partierna. Särskilt intressanta är då Liberalerna och Centern. Men risken är överhängande att en sådan konstellation inte skulle få hälften av rösterna och därmed bli lika svag som den nu sittande regeringen.
En tredje möjlighet är en så kallad ”stor koalition” mellan Moderaterna och Socialdemokraterna, precis som i Tyskland. En sådan lösning skulle vara mycket svår att sälja in till partimedlemmarna i båda partierna.

Även om de två stora alltid gör upp om frågan är tillräckligt seriös och allvarlig har partierna under årtionden utmålat sig som varandras dödsfiender. Det är en av de viktigaste drivkrafterna i båda partierna, att klå motståndaren. Och att gotta sig åt att den gör bort sig av någon anledning.
En stor koalition skulle ge en mycket stabil regering med en bra bit över 50 procent av rösterna i ryggen. Den skulle kunna beta av gamla surdegar i svenskt samhällsliv och ge ny skjuts till samhällsbygget (S) och Sverigebygget (M).

Men skulle det vara bra? En stark och stabil regering är bra. Att bryta upp blockpolitiken som blivit rent förlamande sedan SD kom in i riksdagen är också bra.

Men oppositionen skulle inte få någonting att säga till om och därmed skulle demokratin försvagas. En del av de mindre partierna skulle förmodligen dö sotdöden.

Trots det diskuteras en stor koalition mellan S och M mellan skål och vägg i politiska kretsar. Inte för att den är särskilt trolig. Utan för att dödläget i svensk politik måste brytas och den vore det mest effektiva sättet att göra det på.

Tyvärr kommer det sannolikt inte finnas förutsättningar för den efter nästa val, hösten 2018. Men kanske efter valet därpå?

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM