Mejla

Lena Mellin

Bara vego i Helsingfors – så fånigt

Endast höjdare får kött när finska huvudstaden bjuder

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Helsingfors beslut kommer inte hejda klimatförstöringen. Det kommer kanske inte ens bidra till det”, skriver Lena Mellin.
”Helsingfors beslut kommer inte hejda klimatförstöringen. Det kommer kanske inte ens bidra till det”, skriver Lena Mellin.

KOLUMNISTER

Jag är för nästan allting som gör att klimatet inte spårar ur mer än det redan gjort. Men Helsingfors stad har gått för långt.

Nyligen fattade staden beslut om en ny matpolicy för sina fester. Alltså fina middagar för externa gäster och luncher i samband med seminarier, workshops och liknande, i huvudstadens regi.

Från och med nyår kommer den mat som serveras vid dessa tillfällen vara baserad på säsongens vegetariska utbud.

Rovor, potatis och morötter på vintern, kanske en liten rödbeta. På sommaren kan det bli ärtor och bönor och andra läckerheter.

Med lite tur kan det också serveras lokalt fångad fisk. Men vi vet ju alla hur det ser ut med fiskbeståndet i Östersjön, kanske är insjöarna i närheten av Helsingfors en säkrare brunn att ösa ur. Odlad fisk utgår jag från står på svarta listan.

Till kaffet blir det havremjölk. Såklart.

 

Det finns dock undantag i den annars så strikta linjen. Det gäller ”gäster i hög ställning” eller om borgmästaren får för sig att det krävs kött.

Köttet ska i så fall bestå av ”lokalt viltkött”, alltså Helsingforsälg eller -rådjur i de flesta fall.

Dryck ska serveras i kanna och inte i en individuell flaska. Engångstallrikar får inte användas. (De förekommer sällan vid den här typen av tillställningar i Sverige men det kanske är annorlunda i Finland).

Jag skulle vilja hävda att den finska huvudstadens beslut enbart är en symbolhandling. Det är ett slag i luften i kampen mot klimatförstöringen.

Lokalt viltkött springer omkring runt Helsingfors oavsett om de avslutar sitt kretslopp på stadens bjudtallrikar. Eller som självdöd i undanskymd del av skogen. De andas och bajsar lika mycket i båda fallen – om det är dessa utsläpp staden vill komma åt med sitt beslut.

Den största producenten av växthusgaser är energisektorn, exempelvis bensin till bilen. På delad andraplats – men långt under – ligger industrin och jordbruket, bland annat Helsingfors vegetabilier. Därefter kommer avfall.

 

Helsingfors beslut kommer inte hejda klimatförstöringen. Det kommer kanske inte ens bidra till det.

Men det är sådan den är, klimatdebatten. Känslostyrd. Trots Greta Thunbergs uppmaningar att lyssna på vetenskapen.

Om man inte flyger vansinnigt mycket är bland det bästa vi kan göra för klimatet att köpa färre kläder och lakan.

Helsingfors kan fortsätta servera älgbullar och rådjurssadel utan att det påverkar klimatet negativt. Stadens styrande fokuserar på fel saker – som så många andra.

Men allra fånigast är köttundantaget för högdjur. Hela grejen faller.

 

Fem saker att hålla koll på i veckan

 • Val i Danmark
  Under måndagen genomförs region- och kommunalval i Danmark. Kanske kan man där få en fingervisning om hur förtroendet för de olika partierna påverkats av landets, läs statsminister Mette Fredriksens, hantering av pandemin. Landet har återinfört covidpassen sedan smittan åter ökar.
 • ”Magdas” första partiledardebatt?
  Sedan några år tillbaka håller riksdagen i november en debatt om EU på partiledarnivå för att tydliggöra unionens stora betydelse för Sverige. Det är i skrivande stund oklart men det kan bli Magdalena Anderssons första partiledardebatt. I så fall på onsdag.
 • Håll i plånboken
  ”Black Friday” var från början handelns sätt att vända årets röda siffror till svarta, det vill säga vinst. En superrea helt enkelt lagom till jul. En svensk uppfinning med samma syfte är handelns korande av ”årets julklapp”. På onsdag får vi veta vad som är årets val. Håll i pengarna.
 • Victoria i Noordwijk
  Kronprinsessan fortsätter sitt resande runt Europa. På torsdag besöker hon Rotterdam, Haag och Noordwijk i Nederländerna. Den sistnämnda är en liten stad på Nordsjökusten med en lång sanddyn och den europeiska rymdmyndigheten Esas tekniska centrum. Vi hoppas på en givande resa.
 • Kongress i kris
  Liberalerna har länge haft svagt stöd bland väljarna. Det är oklart om de lyckas hålla sig kvar i riksdagen. På fredag inleds deras kongress, landsmötet, och precis som under senare år vill många diskutera partiets förhållande till Sverigedemokraterna som ändrats under Nyamko Sabuni.
   

Veckans citat

”Hur underbart det än har varit så längtar jag efter den frihet som nu väntar”

Stefan Löfven, i avskedstalet efter tio år som S-ledare och som statsminister.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Inget kött på menyn – förutom till kungen

ÄMNEN I ARTIKELN

Helsingfors

Vegetarisk mat

Klimatpåverkan

Klimatpolitik

Lena Mellin