Mejla

Oisín Cantwell

Närmast ett självklart beslut från Åklagarmyndigheten

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att förundersökningen har inletts mot Hanif Bali glädjer säkerligen riksdagsledamotens fiender.

I själva verket betyder inte dagens besked från Åklagarmyndigheten särskilt mycket alls.

Namnet "Särskilda åklagarkammaren" doftar exklusivitet och spektakulära utredningar.

Den som gör sådana associationer har i någon mån rätt, då åklagare som arbetar där primärt handlägger misstankar om brott begångna av poliser, åklagare, domare och riksdagsledamöter.

I ett pressmeddelande i dag meddelade denna sektion att en förundersökning har inletts mot en icke namngiven riksdagsledamot.

Personen är, som nog de flesta vet vid det här laget, moderaten Hanif Bali.

Vad kan vi dra för slutsatser av denna nyhet?

Den kanske viktigaste är att beslutet innehåller en brottsrubricering, misstänkt utnyttjande av barn för sexuell posering. Det är en fingervisning så god som någon av vad detta konkret kan handla om.

Lika viktigt är dock att påpeka att beskedet inte på något vis innebär att politikern är på väg att bli åtalad, än mindre att han är skyldig.

Det är närmast ett självklart beslut som myndigheten har fattat. Att slänga en anmälan som har blivit så pass uppmärksammad som denna, och som dessutom rör en ledande politiker, i papperskorgen utan att ens sätta sig in i ärendet hade inte varit bra för åklagarnas renommé.

Ett sådant beslut hade på goda grunder lett till ramaskri.

 

Det som nu händer är att utredare sätter sig in i ärendet. Tittar igenom eventuellt existerande skriftligt material. Förhör flickan som har gjort anmälan. Förhör Bali.

Efter det? Antingen väcks åtal, eller så läggs utredningen ner.

Påpekandet må låta som en självklarhet, men kan i detta upphetsade läge behöva göras. Vi vet ingenting om utgången.

Bali har i ett långt inlägg på Facebook kraftfullt dementerat anklagelserna om brott. Han säger att han har bevis för att det föreligger en komplott.

Givetvis kommer han att lägga fram dessa bevis, om de nu existerar, för polisen.

 

Av pressmeddelandet framgår att flera anmälningar har gjorts. En av dem kommer från flickan i fråga, som lärde känna Bali för några år sedan och som bland annat ska ha fått hjälp av honom med läxor.

Andra anmälningar känns mindre seriösa. Den första som gjordes, för att ta ett exempel, var anonym och innehöll ingen annan substans än en länk till en tidningsartikel om anklagelserna.

Det här ärendet har redan utvecklats till en smutsig och ful historia och ingenting tyder på att det kommer att lugna ner sig.

Bali är en synnerligen kontroversiell politiker, lika älskad som hatad.

Vissa personer i hans fanclub har inte betett sig mer imponerande än att de har gett sig på flickan, ett barn, med tillmälen.

Det krävs nog inte särskilt mycket fantasi för att förstå hur det låter i sociala medier.

Men även många av dem som inte står ut med Bali har uttryckt sig på ett sätt som inte är smickrande för dem.

Personer som vanligtvis är noggranna med att undvika förtal har avkunnat dom utan att bry sig om petitesser som att det i ett rättssamhälle krävs bevis för att fälla en person för brott.

Vi bör försöka hålla två tankar i huvudet samtidigt.

En människa som anmäler ett brott ska bli tagen på allvar och få sin sak prövad.

Samtidigt ska en person som utpekas för att ha gjort någonting brottsligt anses vara oskyldig tills motsatsen är bevisad.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M).
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M).
Publisert:

LÄS VIDARE