Wolfgang Hansson

Trumps ego har blivit en fara för USA och världen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När president Donald Trump framträder får jag ibland känslan av att titta på en amerikansk komedishow.

Med den skillnaden att skrattet snabbt fastnar i halsen.

Trumps gigantiska ego har blivit en fara för USA och världen.

USA och världen står inför sin värsta kris sedan andra världskriget. Hälsomässigt och ekonomiskt.

I ett sådant läge är USA:s president ofta någon som både världen och amerikanerna kan luta sig mot. En positiv kraft som hjälper till att lindra och lösa krisen.
Även presidenter som framstått som mediokra har haft förmågan att lyfta sig, "rise to the occasion".

Det gäller inte Donald Trump.

Han borde rimligen i den kris som nu råder ägna all sin vakna tid åt att försöka få pandemin i USA under kontroll, minimera antalet döda och svårt sjuka samtidigt som han försöker undvika att ekonomin kollapsar (här har han visserligen gjort en del).

”Trumps gigantiska ego har blivit en fara för USA och världen”, skriver Wolfgang Hansson
”Trumps gigantiska ego har blivit en fara för USA och världen”, skriver Wolfgang Hansson

I stället har vi en ledare i Vita huset som ägnar dyrbar tid på sina dagliga presskonferenser åt att skryta över de höga tittarsiffrorna som de direktsända pressträffarna har. Han låter medarbetare ägna sig åt att sätta ihop en propagandafilm vars enda syfte är att skriva om historien för att få honom själv att framstå i mer positiv dager.

När hjälpen till amerikaner som blivit arbetslösa i krisen ska skickas ut ser Trump till att hans namn står på varje bidragscheck trots att det enligt amerikanska medier försenar utbetalningarna med flera dagar.

Hans fåfänga verkar helt gränslös.

Sjukligt behov

För att slippa ta eget ansvar lägger han över mycket av pandemibekämpningen på delstaternas guvernörer. De får själva slåss om att fixa fram fler respiratorer och skyddsutrustning. Men då det gäller att bestämma när landet ska börja öppna upp igen så hävdar Trump att han är den som har total makt. Det är han som bestämmer.

Trumps uppblåsta ego och hans sjukliga behov av ständigt beröm har varit ett problem ända sedan han flyttade in i Vita huset men nu har det avancerat till en nivå där det både är djupt tragiskt och rentav farligt.

De experter som medverkar på Trumps presskonferenser inflikar hela tiden beröm till presidenten samtidigt som de redogör för det svåra läget. Alla vet att det gäller att stryka hans ego medhårs om man inte ska hamna i frysboxen.

Jag minns en presskonferens för några veckor sedan då en reporter bad Trump att sätta betyg på den egna administrationens sätt att möta coronakrisen på en skala ett till tio. Presidenten reflekterade i ungefär en millisekund innan han tvärsäkert gav sig själv en tia.

Här dör tiotusentals amerikaner av covid-19. Hundratusentals insjuknar. USA verkar vara det land som hittills drabbats hårdast av pandemin. Till en del på grund av att presidenten konstant tonat ner hotet och agerat närmast brottsligt långsamt.

Ovärdigt

Men samme president är bara besatt av en sak. Att ge sig själv högsta betyg. Osmakligt och ovärdigt.

Det enda som förhindrar en total amerikansk kollaps är hårt arbetande sjukvårdspersonal och guvernörer, skickliga smittskyddsexperter i form av bland andra Anthony Fauci som till slut lyckades få presidenten att lyssna på sakkunskap i stället för sina egna hemmasnickrade teorier och några av världens mest framstående forskare och vetenskapsmän som förhoppningsvis ihop med kollegor runtom i världen kan få fram ett vaccin eller någon form av behandling som kan bota eller lindra covid-19.

Donald Trump tillsammans med Anthony Fauci.
Donald Trump tillsammans med Anthony Fauci.

USA är så oerhört mycket bättre och större än sin president just nu.
Som grande finale på en vecka av uruselt ledarskap (eller kommer det mer?) stoppade Trump USA:s bidrag till Världshälsoorganisationen, WHO. Mitt under brinnande pandemi drar han undan mattan för den enda organisation i världen som har förmågan att samordna kampen mot covid-19. Med risk för fler döda och sjuka.

Varför?

Jo, för att kunna peka ut en syndabock till varför det håller på att gå åt helsike i USA. Pandemins utbredning är allas fel utom just landets högste ansvarige, president Donald Trump.

Trump hyllade Kina

Trump har helt rätt i att WHO hyllade Kina osmakligt mycket för sin hantering av coronkrisen när kinesernas initiala reaktion i själva verket var att försöka dölja utbrottet. Men han deltog själv i hyllningskören. I en tweet den 24 januari berömde han Kina.

"Kina har arbetat väldigt hårt för att få stopp på coronaviruset. USA uppskattar verkligen deras ansträngningar och transparens. Allt kommer att gå bra. Å det amerikanska folkets vägnar vill jag tacka president Xi".

Under februari följde ytterligare ett tiotal Trumphyllningar till Kina för coronahanteringen. Allt medan WHO konstant varnade för coronaviruset och uppmanade länderna att agera snabbare och mer kraftfullt.

Att Trump nu gjort helt om har en enda orsak. Han gör vad som helst för att bli omvald i höstens presidentval.

Hans ego tål inte en förlust.

Publisert:

LÄS VIDARE