Mejla

Wolfgang Hansson

En mästare på att blanda bort korten

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump är en mästare på att blanda bort korten.

Vad tycker han är viktigt att prata om när över 80 000 amerikaner dött av coronaviruset?

Presidenten för världens mäktigaste land uppfinner en skandal som sannolikt inte finns, Obamagate.

Trump kan inte ens specificera vilken typ av brott han tycker Obama begått.

På en direkt fråga från en reporter på Washington Post att ange exakt vilket brott det handlar om svarade Trump:

– Du vet vilket brottet är. Brottet är tydligt för alla. Allt du behöver göra är att läsa tidningarna, utom din egen.

Brittiska The Guardian sammanfattade träffande presidentens uttalande med orden "Klart som lervälling".

Obamagate är en benämning som Trump själv uppfann på Twitter för två dagar sedan. Fortfarande försöker experter och medier i USA och omvärlden begripa vad det handlar om.

I korta drag verkar det vara så att Trump hakat på högerpopulistiska konspirationsteorier om att Barack Obama strax innan han avgick försökte sabotera för den tillträdande Donald Trump och hans administration. Dock utan att presentera några bevis för dessa påståenden.

En av anklagelserna är att Obama startade utredningen mot Flynn i syfte att försöka sätta krokben för Trump.

Det stämmer att den så kallade Rysslandutredningen om rysk inblandning i presidentvalet 2016 och ifall det fanns någon koppling till Trumpkampanjen startades under Obamas sista tid. Men den drevs av FBI och justitiedepartementet. Inte av Obama. Utredningen togs sedan över av Trumps egen vice justitieminister Rod Rosenstein.

Donald Trump och Barack Obama träffas i Vita huset.
Foto: TT
Donald Trump och Barack Obama träffas i Vita huset.

”Värsta brottet i USA:s historia”

Ändå anklagar Trump Obama för "det värsta politiska brottet i Amerikas historia. Med råge". En svulstig retorik som känns igen från andra oförrätter som presidenten anser han utsatts för.

Själva grunden till Trump ilska verkar vara att Barack Obama i ett telefonmöte i förra veckan med före detta kampanjarbetare ska ha kritiserat det faktum att Trumps justitieminister William Barr lade ner åtalet mot den förre Trumprådgivaren och generalen Michael Flynn som erkänt att han ljugit om sina kontakter med Rysslands ambassadör i Washington.

Obama menade precis som en rad upprörda bedömare att det nedlagda åtalet innebär ett hot mot det fria rättsväsendet. I klartext säger han att åtalet lades ner för att skydda president Trump.

Under samma möte ska Obama också starkt ha kritiserat Trumps svar på coronapandemin som "en kaotisk katastrof".

Presidenter brukar avhålla sig från att kritisera sina efterträdare. Det är kutym i amerikansk politik. Men värt att komma ihåg är att Obama inte har uttalat sig offentligt även om han givetvis måste ha varit medveten om att hans ord kunde läcka ut.

Obama har tidigare varit mycket försiktig med att kritisera Trump trots att denne i princip skyllt alla problem i dagens USA på Obamas politik och lagt ner enormt med energi på att riva upp allt det som Obama fick igenom som president.

Foto: TT
Donald Trump under en pressträff.

Osant påstående

Trump skriver på Twitter:

"Barack Hussein Obama är den förste presidenten någonsin att uttala sig mot sin efterträdare, något som varit en lång tradition av anständighet. Han åkte fast. Obamagate!".

Bortsett från att det inte är sant, både Bill Clinton och George W Bush har kritiserat sina efterträdare, så är det inget brott Obama begått. Han har dessutom inte gjort några offentliga uttalanden mot Trump.

Då har den republikanske ex-presidenten George W Bush gått längre genom att i offentligheten kritisera Trump om än utan att nämna hans namn.

Vad det hela egentligen handlar om, förutom Trumps sårade självkänsla, är coronakrisen i USA.

Foto: TT
Barack Obama.

Smeta av sig på Biden

I takt med att dödstalen i USA börjar klättra mot 100 000, USA står för nästan en tredjedel av världens samlade dödsfall, blir kritiken mot president Trumps sena och bristfälliga svar på pandemin allt hårdare. Faktum är att covid-19 och dess följder för ekonomin är det enskilt största hotet mot Trumps återval i november.

Trump försöker därför på olika sätt att skylla ifrån sig. Hans angrepp på Kina och anklagelserna att Kina attackerat USA med virus är en del av den taktiken.

Nu försöker Trump än en gång skifta fokus genom att anklaga Obama för brott. Allt i hopp om att den anklagelsen också ska smeta av sig på hans motståndare i presidentvalet, Joe Biden. Biden var ju vicepresident under Obamas åtta år vid makten.

Trump är mycket skicklig på den här typen av spel. Att få världen att prata om just det han vill att den ska ägna sig åt. Nu vill han att fokus ska ligga på Kina och Obama istället för hans egen misslyckade hantering av pandemin.

PODD Det betyder det när Trump pratar om ”Obamagate”

USA:s president Donald Trump twittrade häromdagen om något han kallade "Obamagate". Efter det frågade pressen vad presidenten egentligen menade, men svaren var luddiga. Samtidigt som landet, precis som övriga världen, genomgår den största krisen i modern tid, verkar Donald Trump nu skapa en skandal som inte ens finns. Vad är Obamagate? Varför gör Donald Trump det här nu och vad handlar det egentligen om?
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: