Mejla

Natalia Kazmierska

Professor Musse Pigg på listan – till klimathatarnas glädje

Klimatuppropet smulas sönder på grund av missarna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett klimatuppror signerat av 11 000 forskare spreds över hela världen i veckan. Det vara bara det att även professor Musse Pigg fanns bland undertecknarna. 

Och klimatskeptikerna blev rusiga av skadeglädje. 

Det skulle bli en massiv pr-vinst för klimatrörelsen; tusentals forskare över världen som gått samman för att en gång för alla deklarera akut fara för jorden och dess befolkning, och ge skarpa förslag på vad vi bör göra med ekonomin, maten och energiförsörjningen, för att överleva. 

Istället fick motståndarna, de som kallar Greta Thunberg för ”sektledare”, vatten på sin kvarn. 

Det uppdagades nämligen, först av australiensisk media, att det på listan över toppakademiker som signerat det vitt spridda manifestet ”Varning för klimatnödläge” även fanns Disneykaraktärer, sexologer från det påhittade universitetet Cambridgge i Bangaldesh och en Harry Potter-professor.

Upproret som publicerades i tisdags är en uppföljning på ett internationellt miljömanifest från 1992, ”Varning till mänskligheten”, då stöttat av flera tunga nobelpristagare. 

2017 kom ”Andra varningen”, med ännu fler signaturer på listan. Sedan dess har klimatrörelsen liksom fastnat för de långa namnlistorna, som man i och för sig kan ifrågasätta nyttan med. Såväl influencers för klimatet, arkitekter, danska forskare och läkare i Kalmar kommit med egna upprop.

Denna gång är initiativtagaren den amerikanske forskaren Wiliam J. Ripple, bland annat specialist på rovdjur som gråvargar – som något naivt lät namnlistan ligga öppen på nätet, cirkulera på mejllistor och i forskarnätverk världen över. 

Igår stängdes den snabbt ner för att granskas. Sammanlagt 34 namn togs bort eftersom de var dubletter eller fejk. Kvar står nu imponerande 11 224 personer, enligt vetenskapstidningen Bioscience som publicerat. Allt från kanadensiska snöforskare till iranska korallrevsexperter. Även ekonomer och antropologer, som ju kan ha insikter i vad klimathotet gör med mänskligheten. 

Men vad spelar det för roll? 

De som hävdar att medier okritiskt återger allt så länge det kommer från någon som titulerar sig ”klimatforskare” har skadeglatt redan smulat sönder såväl budskap som budbärare. I Sverige har klimatskeptiska riksdagsledamöter och debattörer avfärdat hela uppropet som socialistisk propaganda. 

För det är ju inte bara hotet från koldioxidutsläppen som accelererar, utan också motståndet mot klimatfrågan. Då duger det inte för experter att framstå som skojare och flummiga hippies. 

Publisert:

LÄS VIDARE