Mejla

Wolfgang Hansson

Handskarna åkte av i demokraternas sista debatt

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

NASHUA, NEW HAMPSHIRE. Handskarna åkte av när demokraterna möttes i den sista debatten inför primärvalen i New Hampshire.

Och det var mot det nya stjärnskottet Pete Buttigieg som de flesta slagen riktades.

De tidigare demokratiska debatterna har varit rätt snälla tillställningar. Kandidaterna har inte velat rikta personliga attacker mot varandra.

Men nu när primärvalet i Iowa är överstökat och New Hampshire står för dörren har förutsättningarna drastiskt förändrats. Nu handlar det om att försöka vinna val och att inte bli utkastad ur racet för att bli partiets presidentkandidat.

Det märkets direkt.

Alla kandidaterna gick ut stenhårt. Det var inte förolämpningar och mobbning på den nivå som president Trump brukar rikta mot sina motståndare. Men för att vara bland vänner vad det betydligt tuffare än tidigare.

Hårdast ansatt blev Pete Buttigieg, 38, som överraskande vann i Iowa. Plötsligt är det han som är det stora hotet trots att hans segermarginal till Bernie Sanders, 78, var minsta tänkbara. Tidigare har han ansetts närmast chanslös.

Andrew Yang, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren och Bernie Sanders i samspråk efter debatten.
Foto: Elise Amendola / TT NYHETSBYRÅN
Andrew Yang, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren och Bernie Sanders i samspråk efter debatten.

Framförallt ifrågasattes hans ungdom och, jämfört med de flesta övriga, bristande erfarenhet. Amy Klobuchar kallade honom lite föraktfullt för "den nya coola killen i kvarteret". Joe Biden, 77, att han inte visat att han kan locka svarta väljare och latinos.

Klobuchar anklagade honom för att sagt att riksrätten mot Trump var så trist att han hellre ville slå över och titta på tecknade serier. Något han aldrig svarade på.

38-åringen från South Bend, Indiana, borde ha varit förberedd, ändå såg han till en början lite tagen ut innan han försvarade sig.

– Letar man efter någon som har lång erfarenhet av etablissemanget i Washington så finns det på den här scenen flera som slår mig. Men jag kommer med annorlunda erfarenheter. Jag fick liv i ett samhälle som alla sa var på väg att dö (en hänvisning till hans jobb som borgmästare i South Bend).

Buttigieg i sin tur attackerade Bernie Sanders för att vilja driva igenom sin socialistiska agenda trots att den har små förutsättningar att gå igenom i kongressen.

– Jag gillar inte när folk säger att det ska vara på mitt sätt eller inte alls. Det finns ett mellanting mellan att låta saker vara som de är nu och ändra allting på ett radikalt sätt.

Sanders hade inför debatten riktat ett välplanerat angrepp mot Buttigieg för att ta emot bidrag från miljonärer och miljardärer. Nu riktade han ett utsträckt pekfinger mot honom och sa.

– Vi ska inte ta emot pengar från miljardärer.

Foto: Elise Amendola / TT NYHETSBYRÅN
Debattörerna från vänster: Andrew Yang, entreprenör, före detta borgmästaren Pete Buttigieg, senatorn Bernie Sanders, före detta vicepresidenten Joe Biden, senator Elizabeth Warren, senator Amy Klobuchar och affärsmannen Tom Stayer.

Buttigieg försvarade sig med att Trump har en gigantisk valkassa som demokraterna måste matcha om de ska ha en chans att slå honom.

– Jag är den ende på den här scenen som varken är miljonär eller miljardär. Jag tänker inte utesluta folk från att bidra till min kampanj.

Förre vicepresidenten Joe Biden var den som var i störst behov av att prestera på topp. Han slutade bara fyra i Iowa trots att han så länge varit i ledningen nationellt. Det var långt sämre än förväntat. Han behöver hamna på pallen i New Hampshire. Annars ligger han illa till. Han tillhör redan de kandidater som har svårt att samla in pengar. Utan pengar vinner du inga val i USA.

Biden gick ut hårt genom att attackera Sanders för hans socialism. Ett budskap som Biden menar aldrig kommer att kunna locka amerikaner från alla läger att rösta på den demokratiske kandidaten.

Biden var mer aggressiv än vid tidigare debatter. Men han pratade också väldigt fort. Så fort att det ofta lät som han sluddrade. Gång på gång sa han fel eller stakade sig.

Häromkvällen berättade Biden i tv om sina stamningsproblem som liten. Det var personligt och gripande. Men när en presidentkandidat står på en debattscen och kommer av sig och sluddrar så ger det inget bra intryck.

Kanske ett skäl till att Sanders inte längre verkar se Biden som ett stort hot.

– Joe är min vän och jag är inte här för att attackera honom, sa Sanders under en ordväxling.

Kandidaterna försökte gå en svår balansgång. Samtidigt som de riktade jabbar mot varandra försökte alla att framstå som den som är bäst lämpad att ena det amerikanska folket bakom en demokratisk kandidat.

Miljardären Tom Steyer sammanfattade det hela ganska bra.

– I grunden har vi alla samma åsikter i de stora frågorna. Men det är inte vad valkampanjen kommer att handla om. Det enda som betyder något är hur vi ska kunna besegra Trump.

Sju kandidater på scen var alldeles för många för att peka ut en segrare.
Pete Buttigieg blev lite knäsvag av alla attacker men han var aldrig nära att bli golvad.

Bernie Sanders var kraftfull men lite tjatig. Han försämrade inte sina chanser.

Elizabeth Warren överglänstes av Amy Klobuchar vilket sannolikt innebär att det inte blir någon kvinnlig kandidat som får nomineringen.

Jag tror inte Joe Biden gjorde tillräckligt bra ifrån sig för att vända valvinden i New Hampshire där han i nuläget mycket väl kan hamna på en ny fjärdeplats.

På tisdag får vi facit.

PODD Därför gynnas Donald Trump av val-kaoset i Iowa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om primärvalet i Iowa som slutade med röstningskaos. Hur påverkar det de kommande valen? Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE