Lena Mellin

Miljöpartiets prestation är obegripligt usel

16-åriga Greta kan – men inte Lövin och Bolund

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Miljöpartiet skulle inte komma in i riksdagen om det vore val i dag.

Det är obegripligt dåligt.

Klimatet är en överlevnadsfråga, det är på allas läppar, Greta Thunberg är en världsstjärna. Men MP skulle raderas ur riksdagen.

Enligt februari månads väljarbarometer från Aftonbladet/Demoskop skulle varken Miljöpartiet de gröna eller Liberalerna komma in i riksdagen om det vore val i dag.

Det är ett underbetyg till båda partierna men särskilt till Miljöpartiet som inte alls lyckats dra nytta av det mycket stora intresset för överlevnadsfrågan klimatet.

Partiet har visserligen legat på rätt sida av fyraprocentsspärren sedan februari förra året. Men nu har de halkat ner på fel sida. Trots att partiets paradfrågor, klimat och miljö, betraktas som en överlevnadsfråga av allt fler, att det är en av de politiska frågor som väljarna tycker är allra viktigast och att Greta Thunberg blivit en världskändis genom att upprepa att man ska lyssna på forskarna.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund.

Men Miljöpartiet tycks inte så många vara beredda att lyssna till. I alla händelser är inte mer än 3,8 procent beredda att satsa sin röst på dem.

Om språkrören Isabella Lövin och Per Bolund skulle ställa sina platser till förfogande skulle ingen bli förvånad. Någon måste ta på sig ansvaret för Miljöpartiets närmast obegripligt dåliga prestation och de ligger närmast till hands.

Liberalernas problem är ännu större. Med undantag för bara två månader har partiets stöd legat under fyra procent av väljarkollektivet sedan partiledarbytet från Jan Björklund till Nyamko Sabuni i juni förra året.

Liberalerna höll på att trasas sönder under de långdragna regeringsförhandlingarna hösten 2018. Nu råder ett slags jämviktsförhållande mellan dem som kunde tänka sig en alliansregering som lutade sig mot SD och dem som var totala motståndare till den tanken.

Liberalernas Nyamko Sabuni.
Liberalernas Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni sitter still i båten och vågar knappt röra sig av rädsla för att störa det och på nytt utsätta partiet för svåra inre slitningar.

Det är begripligt – men livsfarligt. Ett parti som inte märks tynar bort och det är just det som händer med Liberalerna. De är på väg att dö sotdöden om inget eller ingen skakar liv i dem igen.

För Socialdemokraterna är Demoskops februarimätning en välkommen ljusglimt. Stödet ligger visserligen fortsatt under 25 procent som det gjort sedan i juni. Men partiet återtar sin position som etta.

Topplaceringen som Sveriges största parti kommer att växla då och då mellan S och SD. Just nu ligger SD i lä och det beror sannolikt på Ulf Kristersson och Moderaterna.

De har bestämt sig för att synas och märkas, att opponera mot allt och alla. Det har gett resultat. Stödet för partiet ökar för andra månaden i rad. Det påverkar SD negativt, partierna är i hög grad kommunicerande kärl.

Socialdemokraternas uppgång kan sannolikt förklaras med den senaste tidens debatt om välfärden. Det är Socialdemokraternas absolut starkaste gren och partiet brukar alltid vinna terräng när diskussionen n handlar om den.

31 månader återstår till nästa riksdagsval. Det känns som precis vad som helst kan hända fram till dess. Till och med att Miljöpartiet kravlar sig över fyra procent igen.


PODD Experten: Så blir det politiska året 2020

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet om hur det politiska året blir i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE