Mejla

Lena Mellin

En tung förlust för Stefan Löfven

Ingen kommer att kunna fylla Wallströms kostym

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att Margot Wallström lämnar regeringen är en tung förlust för Stefan Löfven.

Hennes meritlista är både lång och gedigen, hon är högt uppskattad i sitt parti och en av de ministrar som svenska folket uppskattar mest.

Efter en lång internationell karriär kom Margot Wallström tillbaka till svensk politik på allvar efter valet 2014 då hon utsågs till utrikesminister.

Starten kan väl beskrivas som trevande. Sverige erkände Palestina och hela världen skulle följa efter, sade Wallström. Det gjorde den inte.

Under ett möte i Arabförbundets regi i Kairo drogs hennes talartid plötsligt in. Wallström hade fördömt spöstraffen av en oppositionell bloggare i Saudiarabien. ”Medeltida metoder”, sade hon bland annat. Fel ordval, i alla fall i Arabförbundets ögon.

Sverige skulle föra en feministisk utrikespolitik, sade Wallström. Det väckte väl varken internationell begeistring eller avsky. Snarare förundran. Vad var det?

Men på den punkten har Margot Wallström varit konsekvent och kanske till och med vunnit respekt på grund av sin envetenhet. Kvinnor har utsetts till framträdande poster i högre grad än annars, Sveriges tid i FN:s säkerhetsråd präglades av att kvinnoaspekten konsekvent lyftes fram.

På internationella kvinnodagen 8 mars förra året arrangerade de svenska ambassaderna skrivarstugor för att rätta till skevheten i uppslagsverket Wikipedia. Där är artiklarna om män fyra gånger fler än de som beskriver kvinnors gärningar.

Men efter de inledande svårigheterna har det flutit på bra för Margot Wallström. Hon har länge varit högt respekterad i sitt parti. Vid varje partiledarskifte (S) sedan 2006 har hon varit en av de kandidater som partimedlemmarna helst velat ha. Men själv har hon inte varit intresserad.

Men också i bredare lager har respekten för Wallström varit stor. Aftonbladet/Inizio ber varje år svenska folket sätta betyg på ministrarnas arbetsinsatser under året. Margot Wallström hamnar alltid i topp, på första eller andra plats.

Wallström har dessutom regeringens mest imponerande meritlista, mer respektingivande än Stefan Löfvens.

Hon kom in i riksdagen första gången 1979 och bildade ”kräkklubben” tillsammans med partikamraterna Mona Sahlin och Anna Lindh. De spydde galla över hur unga kvinnor behandlades i den hierarkiska miljön.

Därefter var hon minister i tre omgångar, civil-, kultur-, och socialminister. Hon förstod inte varför alla ministrar måste jobba i Stockholm och flyttade den politiska ledningen hem till Karlstad.

Wallström var under tio år Sveriges EU-kommissionär, först med ansvar för miljön och sedan som kommissionens vice ordförande med uppdraget att göra organisationen mer folklig. Ett kamikazeuppdrag. Hon har också haft flera uppdrag för FN.. Stefan Löfven förlorar alltså en mycket tung spelare när Margot Wallström lämnar dagspolitiken på tisdag. Hennes ersättare kommer inte att fylla hela hennes kostym.

Regeringen kan alltså betraktas som försvagad utan denna meriterade medlem. Den kommer att försvagas ytterligare när arbetsmarknadsminister Ylva Johansson lämnar den för att tillträda som EU-kommissionär 1 november. Också hon har ett av regeringens mer imponerande cv.

Det arv som Margot Wallström lämnat efter sig kommer att stötas och blötas. Men det som fastnat mest hos mig är hennes enkelhet. Man har det uppdrag man har, man gör det man ska och sedan är det inte mer med det.

Jag kan garantera att den inställningen inte är allmänt förekommande i hennes kretsar. Den är snarare en raritet.

Om tre veckor fyller Margot Wallström 65 år. Hon lider sedan några år tillbaka av den obotliga sjukdomen giftstruma. I en intervju i Dagens Nyheter säger hon:

– Man ska inte tro att man är oersättlig, det vore ju förfärligt.

Så är det alltså inte alls många som tänker. Om någon trodde det.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE