Wolfgang Hansson

Varför omger sig Trump med så många brottslingar?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mönstret går igen varje gång någon som arbetat eller arbetar i president Trumps närhet grips.

Trump försöker på alla sätt distansera sig från personen och låtsas som han knappt känner honom.

Frågan är vad det betyder för hans omval att antalet brottsmisstänkta i presidentens innersta krets hela tiden växer.

I förra veckan var det ett av de allra tyngsta namnen som greps av rättsväsendet anklagad för allvarliga brott. Om det hänt medan Steve Bannon var Trumps chefsstrateg hade det tagit hus i helsike. Nu blev det en nyhet som snabbt drunknade i det allmänna nyhetsflödet.

Trump intervjuades i Vita huset och verkade bara vagt komma ihåg att Steve Bannon faktiskt var Vita husets chefsstrateg under Trumps första sex månader efter att före det i praktiken varit den som styrde fastighetsmiljardärens framgångsrika valkampanj.

Med andra ord stod han Trump närmare än nästan någon annan. Åtminstone professionellt.

Steve Bannon var Vita husets chefsstrateg under Trumps första sex månader.
Steve Bannon var Vita husets chefsstrateg under Trumps första sex månader.

Tajmingen av Bannons fall var inte optimal för Trump som den här veckan är huvudattraktionen på republikanernas partikonvent.

Att distansera sig från före detta medarbetare som hamnar i klammeri med rättvisan eller gör bort sig på andra sätt är en vanlig teknik i maktkretsar men få lyckas få en före detta medarbetare att kännas så betydelselös och ute i pereferin som Donald Trump.

Samtidigt kan jag inte minnas någon amerikansk president som omger sig så mycket av skurkar eller människor med så låg respekt för att följa lagar och regler. Något som bekräftas av amerikanska experter som hävdar ett den ende som kommer i närheten är Richard Nixon som låg bakom Watergateskandalen där presidenten lät göra inbrott på demokraternas kampanjhögkvarter inför valet 1972.

Frågan man måste ställa sig är om det är Trump som pressar sina medarbetare att begå olagligheter eller om presidenten har så dålig karaktärskännedom att han med någons slags ödesbestämdhet väljer lagbrytare.

Alla är män

Eller om det helt enkelt är naturligt för människor i den sfär Trump umgås i att hela tiden balansera på gränsen till det som är lagligt och inte så sällan hamna på fel sida av skranket.

Är detta faktum också en måttstock med vilken Trumps presidentskap kan mätas?

Steve Bannon misstänks för bedrägerier i samband med att han försökte samla in pengar för att bygga muren mot Mexiko, något som skedde efter att han lämnat Vita huset.

Likväl spiller det givetvis över på president Trump vars främsta vallöfte var att låta bygga en mur mot Mexiko för att stoppa invandringen.

Paul Manafort, tidigare Trumps kampanjchef dömdes till drygt sju års fängelse för bedrägeri med mera.
Paul Manafort, tidigare Trumps kampanjchef dömdes till drygt sju års fängelse för bedrägeri med mera.

Här är några andra av Trump-männen som hamnat i rättvisas klor. För de är alla män.

Paul Manafort, tidigare Trumps kampanjchef dömdes till drygt sju års fängelse för bedrägeri med mera.

Rick Gates, Trumps tidigare biträdande kampanjchef har erkänt och dömts för penningtvätt, bankbedrägeri och skattefusk.

Roger Stone, politiskt konsult och lobbyist i Trumps tjänst dömdes till fängelse för att ha ljugit för kongressen. Trumps reaktion på detta var att benåda Stone.

Michael Flynn var Trumps nationelle säkerhetsrådgivare under presidentens första månad i Vita huset. Trump sparkade honom motvilligt när det uppdagades att han i förhör med FBI ljugit om sina kontakter med höga ryska företrädare. Sedan Flynn försökt ta tillbaka sitt erkännande har Trumps justitieminister William Barr sett till att åtalet lagts ner.

Riskerar åtal

Michael Cohen, tidigare Trumps personlige advokat är dömd till tre års fängelse för skattebrott, bankbedrägeri och brott mot kampanjfinansieringsreglerna. Det senare i samband med att han betalade två porrstjärnor för att hålla tyst om sina relationer med Donald Trump.

George Papadopoulos, utrikespolitisk rådgivare åt Trump erkände att han ljugit om Trumpkampanjens kontakter med Ryssland. Presidenten hävdade att han nog inte ens träffat rådgivaren.

Till det ska läggas att Trump själv ställts inför riksrätt för att på ett illegalt sätt försöka använda presidentmakten för att gynna sitt eget omval. Trump blev frikänd av den republikanska majoriteten i senaten.

Han riskerar också åtal i New York för att ha missbrukat en personlig stiftelse.
I valrörelsen hävdade Donald Trump att han bara skulle "välja de absolut bästa och finaste människorna" till sin kampanjstab och i Vita huset.

Ett annat återkommande tema var att han skulle rensa upp i träsket i Washington, "drain the swamp".

Istället verkar det som presidenten hjälpt till att skapa ett eget träsk av laglöshet.

Publisert:

LÄS VIDARE