Åsa Linderborg

Vi kan inte ha en ideologiskt styrd myndighet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Forum för levande historia har varit utsatt för en hel del kritik, inte minst av historiker.
Forum för levande historia har varit utsatt för en hel del kritik, inte minst av historiker.

Jag har skrivit det förut och nu gör jag det igen: Lägg ner Forum för levande historia. Det är olämpligt att en demokrati som Sverige har en myndighet som är föremål för regeringsstyrda kampanjer.

Nu senast är det högern som menar att myndighetens uppdrag måste breddas så att även förföljelsen av kristna synliggörs. Jag antar att det är muslimerna som ska stå i fokus för ett sånt berättande. Jag förmodar också, i dessa Nato-tider, att det inte i första hand är islamisten Erdogan som ska uppmärksammas.

 

Det här visar ju bara att det är politiska hänsyn som bestämmer vad myndigheten ska syssla med. Det var också så idén till myndigheten väcktes. När Vänsterpartiet växte snabbt och stort runt millennieskiftet, menade folkpartiledaren Lars Leijonborg att vi måste dra i gång en statlig kampanj som upplyser om kommunismens historia. Skolundervisningen och civilsamhället räckte tydligen inte till.

SD var vid den här tiden en liten sekt, men även högerextremismen lades in i uppdraget.

Nu fyller snart Forum för levande historia 20 år. Under den tiden har antisemitismen vuxit sig allt starkare, här och överallt. Nyssnazistiska SD har blivit näst största parti, men redan innan hade de andra partierna tagit över stora delar av SD:s politik. Vad som var extremism för två decennier sedan passerar som sunt förnuft idag.

Slutsatsen man kan dra, är väl att man inte kommer så långt med den här typen av upplysning eller moraliserande.

 

Forum för levande historia har varit utsatt för en hel del kritik, inte minst av historiker. Men även borgerliga demokrater har reagerat. Som 2010 i samband med utställningen ”Middag med Pol Pot”, där ett par enskilda personer punktmarkerades, varav en var Jan Myrdal. Jag har själv häcklat Myrdal för hans syn på Kampuchea, men det är skillnad på när en skribent gör det och när en myndighet ställer ut tre meter stora skärmar i Gamla stan. JO menade att myndigheten saknade insikt i vad en statlig informationsmyndighet ska syssla med.

Samma år beslutade riksdagen, på V:s idiotiska initiativ, att Sverige ska erkänna folkmordet på armenierna 1915 – som om såna tolkningar av historien är nåt som staten ska lägga sig i. Man beslutade samtidigt att Sverige ska verka för att också Turkiet ska erkänna folkmordet. Den senare frågan har övertagits av Björn Söder, som menar att Sverige agerar för långsamt.

I dag skulle ingen komma på tanken att provocera Erdogan med nåt sånt. Forum för levande historia ligger lågt, trots riksdagsbeslut. Vi ska inte ha en myndighet som styrs av ideologiska baktankar. Som man kan stoppa in lite vad som helst i. Som i demokratins namn talar om vilka historietolkningar och dagspolitiska åsikter som går an och vid vilken tidpunkt.

Lägg ner det där.

Publisert: