200 sekunder

Nej tack, vi vill inte se era penisbilder

Av: 

Natalia Kazmierska

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Män som skickar bilder på sina kön via sociala medier försvarar sig med att de bara flörtar.

Men vi borde kalla ”dick pics” för vad det verkligen är – ett sätt att förnedra kvinnor.

Nyligen kunde man höra två kända svenska kvinnor prata i en populär podd om hur hemskt gärna de ville få en ”dick pic”. Andra blir ju trakasserade hit och dit, är vi inte snygga nog? fnittrade poddkvinnorna.

Det finns många missförstånd om dick pics, penisbilder, detta underliga, obehagliga fenomen – och ett är just att det är en form av flörtande.

Inte minst bland männen som skickar foton på sina kön.

Konstigt nog har ingen av de drabbade kvinnorna jag har pratat med känt sig smickrade.

En av dem, Sara, berättar: ”Första gången jag utsattes var jag 11-12 år gammal. Han som skickade var 42, eller 52, äldre än min egen far”.

Matilda Ekeblad, MUF-ordförande i Östergötland, fick en bild på en okänd, erigerad snopp efter att hon delat en namnlista mot värnplikt på Facebook. Ensamstående mamman Annika Ström, som är med i Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder om dick pics, har ett feminististiskt konto på Instagram. Hon visar mig snoppbilder från män i Sverige, Estland och Turkiet.

Angelica, en annan kvinna berättar om män som tar kontakt via dejtingappar: ”Om de frågar efter Snapchat brukar jag alltid få dem att lova att inte skicka dickpics först. Men det är inte alltid de håller det”.

Att många män verkar ägna mycket tid och möda åt att fota sina penisar, råder det ingen tvekan om.

200 sekunder har kartlagt ett antal av dem som skickar bilderna.

En 26-årig man, som jobbar som DJ på flera Stockholmskrogar, har skickat över 70 foton på sin snopp samt filmer där han onanerar till två 14-åriga flickor. Han döms för sexuellt ofredande: ”Mitt beteende är inte okej” säger han i polisens förundersökning.

Andra kommer med underliga bortförklaringar, om hur mobiler hänger sig, konton blir kapade och att de bara fotat sina kön för att dokumentera utslag.

Ett annat missförstånd är att männen bakom könsbilderna är ”vår tids blottare”. Inte heller det korrekt, eftersom dick pics-avsändaren inte kan se reaktionen hos offret.

Däremot har även klassiska blottare börjat använda sig av mobilkameror - istället för att dra ner byxorna visar de bekvämt upp telefonen med en penisbild för sina offer.

För några veckor sen greps en polis i Uppsala efter att ha visat en snoppbild på Systembolaget, och förra året kom fängelsedomen mot telefonblottaren som sexofredade 30 barn i Stockholm genom att visa dem mobilbilder på sitt kön.

Man kan förstå dem som tycker att begreppet ”dick pic” förminskar vad denna brottslighet egentligen handlar om.

Nämligen att förnedra barn och kvinnor och utöva den mest patriarkala formen av makt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är männen som skickar ”dick pics”

ÄMNEN I ARTIKELN

200 sekunder

Sexualbrott

Sociala medier

Feminism

Näthat

Natalia Kazmierska