Mejla

Lena Mellin

Tre fjärdedelar vill förbjuda vinster i välfärden

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

En kraftig majoritet bland väljarna vill förbjuda vinster i välfärden enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio.

Men det vill inte beslutsfattarna i riksdagen.

Regeringens välfärdsutredare Ilmar Reepalu har tidigare föreslagit att vinsterna i skattefinansierade företag inom skolan, vården och omsorgen ska begränsas.

Nu i veckan slog han fast att det är för krångligt att göra som Alliansen vill, höja kraven på kvaliteten och därmed bakvägen begränsa eventuella övervinster.

Reepalu har svenska folket med sig i sitt krav på vinstbegränsningar. Tre fjärdedelar, 73 procent, av de svenska väljarna vill på något sätt begränsa vinsterna i välfärdsföretag som betalas med offentliga medel.

Men riksdagen har inte svenska folket med sig. En majoritet som består av de fyra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna tänker rösta nej till en vinstbegränsning. De har bara en fjärdedel, 25 procent, av väljarna med sig på den punkten.

14 procent av väljarna är så hårdföra att de inte vill tillåta att några pengar överhuvud taget tas ut ur välfärdsbolagen. Så långt sträcker sig inte ens Vänsterpartiet som driver den här frågan med stort eftertryck. De vill ha en särskild bolagsform och att eventuell vinst återinvesteras i företaget.

Politiskt talat det mesta för att regeringen kommer att lägga fram ett förslag om vinstbegränsningar till riksdagen trots att de vet att det kommer att bli nedröstat. De har utlovat ett förslag på den här sidan årsskiftet.

Det kan verka dåraktigt att lägga fram ett förslag som man på förhand vet kommer att röstas ner. Men förklaringen heter Vänsterpartiet. V-ledaren Jonas Sjöstedt har gjort fullständigt klart att om regeringen inte presenterar förslag om vinstbegränsningar kommer hans parti bryta budgetsamarbetet med regeringen.

Det ökar avsevärt risken för att regeringens budget röstas ner i riksdagen, precis som då statsminister Stefan Löfven aviserade att han skulle utlysa nyval hösten 2015. Det vill regeringen inte uppleva igen. Alltså sitter Sjöstedt med trumf på hand och regeringen tvingas till en, på papperet, helt onödig saltomortal.

Sedan den förra undersökningen gjordes för sju månader sedan har förståelsen ökat för att företagen själva ska bestämma vad de gör med sina vinster, Alliansens och SD:s linje. Men ökningen är ganska beskedlig, med tre procentenheter till 25 procent.

Däremot minskar stödet för att det mesta vinsten ska återinvesteras och bara en mindre del ska få bli aktieutdelningar. Minskningen är fyra procentenheter.

Drygt en tredjedel av väljarna, 36 procent, av väljarna är helt emot att vinster tas ut eller bara ska få interinvesteras. Det första är en ståndpunkt som måste betraktas som världsfrånvänd. Var ska i så fall de pengar som behövs för att investera i nya maskiner, fler anställda eller nya datorer komma ifrån? Enbart genom lån?

De hårda vinstmotståndarna har ökat med sammanlagt fyra procentenheter sedan förra mätningen. Mest har gruppen som vill att vinster bara ska få återinvesteras ökat.

Om förslaget om att begränsa vinster i välfärden röstas ner i riksdagen, vilket alltså måste betraktas som sannolikt, blir det en het fråga i nästa års valrörelse.

Fortsatt nej till vinster i välfärden
  • Företaget ska som i dag själva bestämma om vinstutdelning: 25 procent (+ 3 procent)
  • Det mesta ska återinvesteras i verksamheten, endast en mindre del ska delas ut: 37 procent (- 4 procent)
  • Vinster ska endast återinvesteras i verksamheten: 22 procent (+ 3 procent)
  • Vinstutdelning ska inte tillåtas: 14 procent (+ 1 procent)
  • Ingen uppfattning: 1 procent (- 3 procent)

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 1 068 personer över 18 år intervjuades via webben mellan 3 och 6 april 2017. Jämförelsen gäller en likadan undersökning som gjordes i månadsskiftet oktober-november förra året. Frågan som ställdes var: ”Det pågår en debatt om vinstutdelning inom skattefinansierad vård, skola och omsorg som bedrivs av privata företag. Markera det alternativ (av fyra) som ligger närmast din åsikt.”

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatten om vinster i välfärden

Aftonbladet Inizio

Vinster i välfärden

Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiet

Lena Mellin