Lena Mellin: Birgitta Ohlsson spelar fult

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Birgitta Ohlsson och Jan Björklund.
KOLUMNISTER

Om man är snäll kan man säga att Birgitta Ohlsson är modig.

Den mer realistiske skulle säga att hon är både ful och onödigt aggressiv.

Riksdagsledamoten och förra EU-ministern Birgitta Ohlsson (L) vill sparka Liberalernas ledare Jan Björklund och ersätta honom med sig själv. Misslyckas hon ska hon sluta med politiken, säger hon.

Det är självklart bra att ha ambitioner. Men man behöver ju inte uppträda smutsigt och aggressivt för att nå målet. Men det gör Birgitta Ohlsson.

Klockan 20.56, bara minuter innan hon skulle tillkännage sin kandidatur i SVT:s Aktuellt, skickade hon ett mejl till ledande liberaler. Men Jan Björklund var inte uppkopplad mot sin riksdagsmejl just då och fick i stället meddelandet via tv:n.

Det är inte bara oartigt. Det är direkt oförskämt.

Efter tv-framträdandet drog kampanjen Backa Birgitta, #backabirgitta, igång igen på Facebook, Twitter och Instagram. Särskilt på Facebook öser Ohlsson beröm över sig själv.

Ett flertal inlägg handlar om ”Birgittaeffekten”, att Liberalerna fick 332 nya medlemmar under de sex första dagarna efter hon gav beskedet att hon vill sparka Jan Björklund.

På två ställen i samma medium tillkännages att Liberalerna i Österåker nominerat Birgitta Ohlsson som ny partiledare. Ärligt talat, är det något att skryta med? Skulle inte tro det.

Allra mest backar man Birgitta genom att följa hennes råd. Det första är att gå med i Liberalerna. Det andra är att som medlem kontakta den lokala styrelsen och stödja Birgitta Ohlsson i partiledarstriden. Det tredje är att kräva en medlemsomröstning om vem lokalavdelningen ska stötta i partiledarvalet.

Är det här goda råd? Ja, kanske för Birgitta Ohlsson. Men inte för Liberalernas medlemmar. Inte ens de som vill ha henne kan vara säkra på att hon är verksam i partiet eftersom hon, likt en sur tonåring som bara ser svart eller vitt, kommer att lämna politiken om hon inte blir partiledare.

Men värst är inte självupptagenheten utan bristen på respekt för spelets regler. Jan Björklund är vald till partiordförande vare sig Birgitta Ohlsson tycker om det eller inte.

Hon brister alltså även i respekt mot Liberalernas medlemmar. Visserligen var de inte inblandade i valet av Björklund men väl i valet av de ombud som röstade på Björklund 2015.

Vissa tycker att Birgitta Ohlsson är modig för att hon kandiderat mot Björklund. Det kan man kanske tycka. Andra kan, som jag, tycka att hennes uppträdande är både onödigt fult och onödigt aggressivt.

Dessutom kommer hon med stor sannolikhet gå förlorande ur striden. Hittills har två av 21 länsförbund nominerat henne. Och Jan Björklunds första kommentar tyder på att han inte känner sig alltför skakad:

– Det är bara i Nordkorea man har hundra procent support.


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

avLena Mellin