I viss mån har Trump rätt – hur vi än vrider på det

Foto: ALEX WONG / GETTY IMAGES
Donald Trump.
KOLUMNISTER

Tänk om Donald Trump har rätt när han talar om Sverige.

Tänk om vi är en nation på glid, precis som han och somliga Sverigevänner hävdar.

Det slår mig på min väg uppför Wall Street i New York, just när jag passerar The Trump Building.

Jag halar upp ”Vad gör en bank?” av ekonomijournalisten Andreas Cervenka. Sätter mig och läser hans nya alster. Boken får andra problem att framstå som frukt på pizza; snart kan det vara ekonomisk game over för lala-landet Sverige.

Låt oss börja från förra slutet. Wall Street för några år sedan: I kölvattnet av den förra finanskrisen skulle Occupy-rörelsen inta världens finansmecka.

Protesterna riktades mot ekonomiska klyftor och brister i banksystemet. Men med tiden försvann folk från barrikaderna. I dag strosar finansvalparna fritt här igen.

Hemmavid somnade Occupy-rörelsen knappt efter den ens hade vaknat. Trots att det var här den behövdes som mest.

Okej: Flera av ockupanterna hade inte nöjt sig förrän kapitalismen hade sovit med fiskarna.

Det går knappast att säga om de sakkunniga som Andreas Cervenka citerar. Höjdare från Bank of England, Europeiska Centralbanken och Bank for International Settlements. Med flera.

Alla baxnar de över de rekordlåga räntor som florerar i västvärlden, i synnerhet i Sverige.

Visst: Det är härligt att kunna låna miljoner för att köpa sig en bostad, till låg ränta. Hos SCB läser jag att hushållens lån uppgick till 3 729 miljarder kronor vid årsskiftet.

Men vad händer med ett av världens mest belånade folk nästa gång finanserna på Wall Street kraschar och svallvågorna når Sverige?

Eller när någon regering slopar ränteavdragen och våra boendekostnader skenar? Eller ännu värre: Om ränteavdragen inte slopas och vad som till slut händer.

Eller värst: Om lågränteexperimentet slår bakut och Sverige går bankrutt?

Det låter som röd science fiction. Men de som förutspådde den förra finanskrisen avfärdades också som marxistiska kvacksalvare.

Jag lägger ner boken. Tänker på The Donald igen. Och på hur man märker att en dopad ekonomi är på väg att avslöjas.

I viss mån har Trump och Sverigevännerna rätt, hur vi än vrider på det. Segregation är ett tydligt tecken på att en nation är på glid.

Populism är ett annat.

ARTIKELN HANDLAR OM