Mejla

Lena Mellin

Skånska Märta blir ny minister

Lövin avgår i dag – Löfven gör om regeringen

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Märta Stenevi väntas i dag bli nytt språkrör för Miljöpartiet.

Det betyder att hon inom kort också väntas tillträda som minister när statsminister Stefan Löfven ombildar regeringen.

Men de grönas främsta vapen i kampen om väljarna tros inte bli hon utan Per Bolund.

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) meddelade redan i augusti att hon slutar både som minister och språkrör för Miljöpartiet. Hon lämnar även toppolitiken och tänker återgå till skrivandet. Lövin var journalist innan hon gick in i politiken 2009.

Valberedningen föreslår att hennes efterträdare, som utses på den digitala extrakongressen i dag, blir den nuvarande partisekreteraren Märta Stenevi som tidigare var lokalpolitiker i Skåne.

Utöver Stenevi kandiderar ytterligare tre kvinnor till posten; riksdagsledamöterna Annika Hirvonen och Rebecka Le Moine liksom Elin Söderberg, distriktsordförande från Umeå. Men bedömare tror att Stenevi ganska lätt tar hem segern.

Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi föreslås bli nytt språkrör.
Foto: Henrik Montgomery / TT
Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi föreslås bli nytt språkrör.

Redan nu står det klart att statsminister Stefan Löfven (S) kommer att tvingas ombilda regeringen, sannolikt redan i början av veckan.

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) lämnade regeringen redan en vecka före julafton. Hans arbetsuppgifter övertogs tillfälligt av Isabella Lövin som slutar inom de närmaste dagarna. På mindre än två månader har därmed 40 procent av de grönas ministrar lämnat regeringen.

Stefan Löfven har därmed två luckor att fylla. Om han nöjer sig med att täppa till dem blir det en ganska normal ommöblering av regeringen.

Men det kan vara så att Löfven tar tillfället i akt att toppa laget inför valet om 19 månader. I så fall passar han på att ersätta fler ministrar – och flytta andra till lämpligare arbetsuppgifter.

Regeringskällor vet inte vilken väg Löfven tar. Han har inte gett några vinkar om det i en bredare krets.

Foto: Jerker Ivarsson
Lövin och Löfven.

Det som talar emot en större ommöblering av regeringen är coronakrisen. Det kan kännas onödigt att röra till det ännu mer än pandemin redan gjort.

Det som talar för en större ommöblering är att inte bara Miljöpartiet ligger illa till i väljarbarometrarna. Det gör även Socialdemokraterna. Enligt senaste Aftonbladet/Demoskop har partiet tappat drygt fem procentenheter eller omkring 320 000 väljare sedan valet. En fräschare personuppsättning kan möjligen locka tillbaka en eller annan väljare.

Men det mesta talar ändå för att regeringsombildningen blir relativt begränsad.

Men det kan vara fler som meddelat att de vill lämna statsrådsjobbet än Eriksson och Lövin.

 

Regeringen ska alltså kompletteras med minst två miljöpartister. En av dem blir, med största sannolikhet, Märta Stenevi.

Envisa uppgifter gör gällande att den som kommer att bli Sveriges nya klimat- och miljöminister däremot inte är hon utan Per Bolund, finansmarknadsminister och Magdalena Anderssons (S) parhäst på finansdepartementet sedan 2014.

Han har ägnat den politiska delen av sitt liv åt frågor som gränsar till miljö- och klimat, som trafik-, bostads- och näringspolitik. Men han är biolog och har oavslutade doktorandstudier i systemekologi bakom sig. Ryktena tillbakavisas inte av regeringskällor.

Foto: Janerik Henriksson / TT
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Om så skulle bli fallet blir Bolund Miljöpartiets främsta vapen i kampen om väljarna i nästa val. Miljön är partiets i särklass viktigaste fråga eftersom väljarna anser att deras politik på området är den bästa, bättre än alla andra riksdagspartiers.

Bolund är de grönas näst kändaste minister. Inte fler än åtta procent känner inte till honom. Isabella Lövin är det bara två procent som inte känner till.

Märta Stenevi, som kommer tillträda en annan ministerpost, är 44 år och kommer från Lund. Som regionråd i Skåne var hon ordförande i personalnämnden. Som kommunalråd i Malmö ägnade hon sig åt stadsbyggnadsfrågor men anses vara mest intresserad av jämställdhet och migration, även det två viktiga områden för de gröna.

Hon uppges vara en maktspelare och det kan Miljöpartiet definitivt behöva. Politik är inget sällskapsspel.

Isabella Lövin har suttit i EU-parlamentet för Miljöpartiet. Hon blev statsråd 2014 och språkrör 2016.

 

PODD Kan Stenevi lyfta Miljöpartiet?

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE