My Rohwedder

Dadgostar bråkar sig igenom valrörelsen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter en Nato-debatt i Sveriges Radio rök Ann Linde (S) och Nooshi Dadgostar (V) ihop.

Vänsterpartiet har bråkat sig fram till flera politiska framgångar under det gångna året, men nu är de istället på väg att bli det bråkiga partiet. Partiet som går i konflikt oavsett om det kan leda till politiska vinster eller inte.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

När den gröna lampan slocknar uppstår en högljudd diskussion – utrikesminister Ann Linde och vänsterledaren Nooshi Dadgostar har råkat i luven på varandra.

Under sändningens sista skälvande sekunder har de haft ett meningsutbyte om vad Sveriges Nato-ansökan kan få för betydelse för kurderna.

– Erdogan krävde av Sverige att minska våra ambitioner för kurdernas frihet, säger Dadgostar och kräver att utrikesminister ska tydliggöra för Erdogan var Sverige står i frågan.

– Inget annat gäller, det är desinformation man sysslar med som är väldigt olycklig, hinner Ann Linde svara innan sändningen tar slut.

Förskräckta flyr de andra partiledarna undan det högljudda bråket. Någon säger att det här är för mycket för en konflikträdd person, en annan skrattar ansträngt och håller upp båda händerna framför sig, en tredje skakar på huvudet på vägen ut.

Utrikesminister Ann Linde skriver under Sveriges Natoansökan.
Utrikesminister Ann Linde skriver under Sveriges Natoansökan.

Striden redan förlorad

Vi är vana vid att även när det hettar till i den politiska debatten är tonen vänskaplig och kollegial när kameror och mikrofoner stängs av.

Det var före Nooshi Dadgostar och det nya bråkigare Vänsterpartiet gjorde entré.

I flera frågor har Vänsterpartiet knuffat sossarna framför sig. Det har varit hårt mot hårt i frågan om marknadshyror och pensioner. Båda gångerna med stora politiska vinster för Vänsterpartiet. Bråket har betalat sig.

Nu fortsätter de att bråka, om Nato. Vänsterpartiet är tillsammans med Miljöpartiet de enda riksdagspartierna som är emot att Sverige ansöker om ett medlemskap i Nato.

Men striden är redan förlorad, det vet Dadgostar. När hon står där den där eftermiddagen i Sveriges radios sändning har regeringen redan tagit beslut om att skicka in ansökan till Nato.

Moderatledaren Ulf Kristersson och statsminister Magdalena Andersson ger besked om Nato.
Moderatledaren Ulf Kristersson och statsminister Magdalena Andersson ger besked om Nato.

Kan bli en lång höst

Bråka om sakfrågor för att få gehör för sina förslag hör till politikens hjärta. Men den här gången bråkar Vänsterpartiet, trots att de vet att det inte finns något stöd för deras linje.

Slutar Vänsterpartiet bry sig om i fall bråket kan leda till politiska segrar eller inte, blir de också ett parti som blir svåra att samarbeta med. För att Nooshi Dadgostar ska få politiskt inflytande i höst behöver hon se till att det blir en socialdemokratisk regering och att den på något sätt kan samarbeta med både Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Det såg svårt ut för regeringsalternativet på vänstersidan i måndags när Annie Lööf förskräckt avlägsnade sig och den socialdemokratiska utrikesministern Ann Linde ilsket stampade iväg, efter ordväxlingen med Nooshi Dadgostar.

Publisert:

LÄS VIDARE