Därför är anklagelsen värre för SD än för andra partier

KOLUMNISTER

Anklagelsen om våldtäkt på riksdagskansliet är värre för Sverigedemokraterna än något annat parti.

Orsaken är SD:s omdiskuterade kvinnosyn och att de hävdar att det är utlandsfödda som ofredar.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Hanna Wigh.

Dagen efter riksdagsledamoten Hanna Wigh avslöjat att hon utsatts för våldtäkt av en kollega for Jimmie Åkesson mellan morgonsofforna för att förklara hur allvarlig Sverigedemokraterna tar på anklagelsen.

Det hade aldrig skett i ett annat riksdagsparti. Där hade det påstådda övergreppet isolerats till de inblandade och till kretsen närmast dem. På sin höjd hade partisekreteraren uttalat sig i negativa ordalag. Partiledaren hade hållit sig i bakgrunden.

Skillnaden beror på att Sverigedemokraternas kvinnosyn är omdiskuterad. SD slår vakt om kärnfamiljen och anser att det finns medfödda skillnader mellan kvinnor och män och att kvinnliga och manliga egenskaper ”i många fall kompletterar varandra”.

Ett exempel på företrädare för SD kan uttrycka sig är Joel Ankars inlägg på Flashback. Han var medarbetare till SD:s Kristina Winberg, ledamot av EU-parlamentet, och visade förståelse för män som slår sina fruar.

I inlägget hävdade han att det beror på frustration och förtvivlan över ”att kvinnan inte förmår ta till sig av verbal kritik alternativt inte ens går att diskutera normalt med, och således endast är mottaglig för en resolut örfil eller dylikt.”

Härlig kille? Inte.

Partiet vill också sänka abortgränsen från 18:e till 12:e graviditetsveckan, är emot samtyckeslagstiftning och vill avskaffa de så kallade pappamånaderna i föräldraförsäkringen.

Ett annat skäl till att våldtäktsanklagelsen är extra känslig för Sverigedemokraterna är att de hävdat att sexuellt våld är kulturellt betingat och att det är ”utlänningar” som begår brotten.

Det påstod bland annat Jimmie Åkesson efter de misstänkta övergreppen på Bråvallafestivalen förra sommaren.

– Att människor med utländsk bakgrund ligger bakom en stor del av de övergrepp och trakasserier som vi har sett, ja det vet jag, sade Jimmie Åkesson då trots att polisen inte hade några spår efter förövarna.

I en partiledardebatt tidigare under året hävdade Åkesson också att det är utlandsfödda som står bakom de sexuella övergreppen.

– Det är grupper av utländska män som omringar och ofredar kvinnor, sade han.

Men nu är det ingen utlandsfödd som anklagas för våldtäkt av riksdagsledamoten Hanna Wigh. Det är en svenskfödd person utan en social belastning i bagaget.

Sverigedemokraterna har problem med de kvinnliga väljarna. I förra riksdagsvalet var 62 procent av dem som lade sin röst på SD män. Det har man försökt råda bot på med förslag om rätt till heltid i offentlig sektor utan att det fått fäste.

Trots att han är den ende partiledare som kryssat mellan redaktionerna för en påstådd våldtäkt måste man säga att Jimmie Åkesson hanterat frågan väl. Han har påpekat att SD-ledningen inte fick kännedom om det påstådda brottet förrän i måndags och att han tar anklagelsen på stort allvar.

Alltså ungefär det man kan göra i ett läge där ord än så länge står mot ord. En kvinna hävdar att hon utsatts för ett grovt sexuellt övergrepp i riksdagen, den utpekade mannen säger att det inte är sant.

Anklagade partikamrat för sexövergrepp 00:37

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Så många våldtäkter anmäls varje år 00:34

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM