Lena Mellin

Väljarna prioriterar helt andra frågor nu än i valet 2014

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Väljarna gör i dag helt andra prioriteringar jämfört med i förra valet enligt Aftonbladet/Inizio.

Då ansåg väljarna att utbildning och skola var den viktigaste politiska frågan. Nu är det sjukvården.

Den förra mätningen av de viktigaste politiska frågorna gjordes för en månad sedan. Då klättrade sjukvården upp som den viktigaste frågan för väljarna och petade ner flyktingar och invandring, som länge toppat listan, till andra plats.

Skillnaden med den nya mätningen är mycket liten. Ytterligare en procentenhet tycker att sjukvården är viktig medan de som tycker att flykting och invandring är viktigast minskar med ytterligare en procentenhet.

Men tittar man längre tillbaka, till tiden för förra valet, är skillnaderna avsevärda och det kommer givetvis att avspegla sig i den kommande valrörelsen.

Betydligt fler än tycker att sjukvården är en av de viktigaste politiska frågorna. Det kan bero på sommarens kris inom förlossningsvården och de långa vårdköerna, två sjukvårdsfrågor som uppmärksammats på senare tid.

Flykting och invandring har, föga förvånande, ökat rejält i betydelse. Den stora flyktingvågen kom först året efter det förra riksdagsvalet då frågan låg på en delad femteplats på väljarnas viktigaste-lista. Nu är den tvåa.

Men den verkliga raketen på listan är lag och ordning. I september 2014 tyckte 9 procent att det var en av politikens viktigaste frågor, den låg alltså långt ner på väljarnas priolista. I dag tycker 32 procent att det är en av de viktigaste frågorna.

De många dödsskjutningar på öppen gata och en våg av sexuella övergrepp på festivaler har skapat en allmän känsla av otrygghet och partierna försöker övertrumfa varandra med att utlova fler anställda inom polisen. För närvarande leder Socialdemokraterna.

Förra valets stora fråga, skolan, har halkat ner från första till fjärde plats bland väljarnas högst prioriterade frågor. Den värsta nervositeten efter de svenska grundskoleelevernas bleka prestationer i internationella undersökningar tycks ha lagt sig.

Det relativt goda läget på arbetsmarknaden har gjort att sysselsättningen, som alltid finns med på topp fem-listan, nu ligger längst ner på den. Men den kan segla upp igen, i juli ökade arbetslösheten med 0,3 procentenheter i juli.

Om ett år, söndagen den 9 september går svenska folket till val igen. Om det inte blir ännu oroligare i världen kommer de här fem frågorna inte bara vara viktigast för väljarna i valrörelsen utan också de som är hetast för partierna.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Publisert: