Mejla

Lena Mellin

S-väljare: Stefan Löfven är ett svagt kort

Unik undersökning avslöjar missnöjet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Knappt en fjärdedel av alla S-väljare tycker att Stefan Löfven är en av partiets svagaste punkter.

Sju av tio tycker att partiet gått för långt åt höger.

Det visar en unik undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

Demoskop har på uppdrag av Aftonbladet undersökt dem som röstade på Socialdemokraterna i valet förra året, totalt 28,3 procent av väljarna.

Gruppen har delats upp i två. De som fortfarande skulle rösta på Socialdemokraterna om de vore val i dag. Och de som skulle lägga sin röst på andra partier.

I korthet visar undersökningen att S-väljarna, vare sig de håller fast vid sitt partival från 2018 eller söker något nytt, tycker att Stefan Löfven är ett svagt kort, att partiet har fått för långt åt höger eller att Januariavtalet och samarbetet med Centern och Liberalerna är dåligt.

Men genomgående är att de som lämnat Socialdemokraterna, det vill säga inte skulle rösta på dem om det vore val i dag, är mer kritiska än de som fortfarande håller sig till S.

Sju procent av dem som säger att de skulle rösta på Socialdemokraterna i dag tycker att partiet ligger mycket eller något för långt åt höger. Bland de som skulle rösta på annat parti i dag är samma siffra 72 procent.

När det gäller Januariavtalet är skillnaderna mellan ex-sossar och andra sossar större. Nästan hälften av dem som uppger att de skulle rösta på ett annat parti, 47 procent, tycker att överenskommelsen mellan regeringen och C och L är mycket dålig. Nio respektive en procent tycker den är mycket bra.

När de gäller Socialdemokraternas svaga sidor toppas listan av invandring, lag och ordning och partiledarskapet bland dem som i dag skulle rösta på ett annat parti än Socialdemokraterna. Högst upp på de S-trognas lista över svagheter ligger regeringssamarbetet, invandring och partiledarskapet.

Båda grupperna anser alltså att invandring och integration liksom Stefan Löfven är två av partiets absolut svagaste punkter.

72 procent av dem som säger att de skulle rösta på Socialdemokraterna är säkra på att de kommer att göra det vid nästa val.

Av dem som lämnat S är 35 procent säkra på att de kommer att gå tillbaka och trots allt lägga sin röst på Stefan Löfven och hans parti.

Det främsta alternativet för Socialdemokraterna, för dem som fortfarande betraktar sig som sossar, är Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Det absolut mest populära partiet är, inte helt oväntat, Vänsterpartiet. 43 procent anser att det är bästa alternativet. För 15 procent är det de gröna och för sju procent SD.

Men läget är inte nattsvart för S-ledningen. Mer än hälften, 54 procent, av dem som säger att de inte skulle rösta på Socialdemokraterna om det vore val nu tycker trots allt att S är det bästa alternativet till deras nuvarande val. De går alltså att locka tillbaka, sannolikt med en mer vänsterbetonad politik.

Resten lutar mot V, MP och SD men inget av dem lockar mer än sju procent av ex-sossarna.

Sammanfattningsvis, Socialdemokraterna gjorde ett dåligt val 2018. De har tappat ytterligare stöd sedan dess och den främsta kritiken från dem som lämnar partiet handlar om de gått åt höger, Januariavtalet och Stefan Löfven.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet/Demoskop

Lena Mellin

Demoskop

Socialdemokraterna

Stefan Löfven

AB Voice