Lena Mellin

Jimmie Åkesson gör sig dummare än han är

Många politiker skulle straffas för det – men inte han

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

VISBY. Jimmie Åkesson gör sig dummare än han är för att knipa billiga poänger.

Många skulle straffas för det. Men inte Åkesson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är veteran i Almedalen. Av de nuvarande partiledarna har han varit med längst, han höll sitt första tal här 2011.

Åkesson har med mindre variationer hållit samma tal varenda gång. Invandringen förstör Sverige, välsignade av Sverigedemokraternas politiska motståndare.

Det var temat även i år. Nu kallades motståndarna för ”vänsterliberaler” och under deras ledning så har Sverige hamnat i en snabb utförslöpa.

Så kan man givetvis se det, om man samlar på enbart negativa nyheter. Prenumererar man även på de positiva så ökar medellivslängden, vi är friskare, ekonomin går som tåget, prisökningarna är låga, att låna pengar har aldrig varit billigare. Och så vidare och så vidare.

Men Jimmie Åkesson tar fasta på orosmolnen. Inte de ljusa sommarskyarna.

Det är han inte ensam om. Men det han är ganska ensam om i partiledarkretsen är att göra sig dummare än han är.

Ungefär en tredjedel in i Almedalstalet tog Jimmie Åkesson ett retoriskt grepp. Han inledde ett tiotal frågor med orden ”är ni stolta över”.

”Förvrängd bild”

Förutom att det var oklart vilka ”ni” som åsyftades var frågan enbart retoriskt. Det som Åkesson räknade upp kan nämligen ingen människa vara stolt över.

Ingen tycker om, eller känner stolthet, över att någon dött i väntan på en cancerbehandling. Ingen yvs över att en gammal, förvirrad människa får vänta på en plats på äldreboendet. Ingen välsignar att kriminella gäng gör livet surt för folk.

Jimmie Åkesson gör sig alltså dummare än han är. Det är såvitt bekant inget fel på det åkessonska hjärnkontoret. Ändå ställer han onödiga frågor och ger en generaliserad, förvrängd bild av verkligheten.

Och då kommer den intressanta frågan. Varför gör han det? För att han vill ta billiga poänger. Mer komplicerat än så är det inte.

Det vill de flesta politiker men jag skulle säga att Jimmie Åkesson är en av de mest konsekventa. Därför misstänker jag att det lönar sig i hans fall. Det gör det sällan för andra.

Jimmie Åkesson gillar också att utmåla sig själv som folklig. Efter nio år i riksdagen och fjorton år som partiledare är det svårt att bortse från att han tillhör det yttersta etablissemanget.

Men så vill han inte framställa sig och i talet gjorde han det med vissa poänger. Han raljerade exempelvis över att Stefan Löfven var på ”verklighetssafari” till Ullared.

– Själv åker jag till Ullared för att handla, sade Jimmie Åkesson. Finns det bildbevis?

Han tipsade Löfven om andra platser man kan besöka om man är folklig och rundade av med rekommendationen att ta in på ett all-inclusive på Rhodos.

Det var rätt roligt.

Har inte folklighet längre

Ett led i att framställa sig som en tvättäkta medel-Svensson måste också Jimmie Åkessons klädsel ha varit.

På pressträffen tre timmar före talet uppträdde han i skjorta, kavaj och byxor. Under talet hade han på sig en missklädsam t-tröja med texten ”I love Sölvesborg”.

Varför gör han så? Inte för att vara oartig mot publiken, det tror jag inte. Utan för att poängtera den folklighet han faktiskt inte längre har. Inte med sina livvakter, sin lägenhet i Stockholms city och sin väl tilltagna lön.

Talet i korthet

Känsla: Man fick en känsla av att Åkesson ville vara av med talet och åka hem så snart det gick.

Humor: Han skämtade med Stefan Löfvens ”verklighetssafari” till Ullared.

Attacker: På de styrande ”vänsterliberalerna” som förstör Sverige.

Nyhet: Vill att Sverige minskar biståndet till länder som i lag diskriminerar homosexuella.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE