Mejla

Oisin Cantwell

Folk var lugnare och snällare under svininfluensan

Publicerad:
Uppdaterad:

– Kulmen är långt ifrån nådd.

Det är presskonferens nu igen och statsepidemiolog Anders Tegnell har plötsligt bestämt sig för att vara tydlig.


Det är i detaljerna som en förändrad stämning i samhället blir synlig.

En kollega på Svenska Dagbladet viskar i mitt öra att när Folkhälsomyndigheten började ge presskonferenser om coronaviruset för ett par veckor sedan bjöds reportrarna på kanelbullar.

Nu är det handsprit och barska förhållningsregler som gäller och fotograferna upplyses om att det är strängt förbjudet att ta bilder utanför rummet som presskonferensen hålls i.

 

Jag hade gärna hängt vid Slussen och sett guldbron anlända, jag gillar den storyn, den säger någonting om Stockholm och Sverige och vår tids journalistik, men chefen ville annorlunda.

Chefen hade fått feeling och mejlat mig ett underlag för att kunna driva tesen att statsepidemiolog Tegnell är vår tids Bagdad Bob, ni vet informationsministern som i tv varje dag försökte lura i tittarna att Irak var på väg mot en storslagen militär seger samtidigt som de amerikanska styrkorna i rask takt närmade sig Bagdad.

Och visst, Tegnell trodde att Kina skulle få stopp på viruset, han hade fel om när kulmen skulle nås för återvändande sportlovsresenärer från Italien, han har varit självkritisk rörande utebliven information till skolorna.

Han har kort sagt svajat en smula. Men Bagdad Bob? För en kvällstidningskolumnist är det lika viktigt att låta bli att skriva som att skriva, inte minst när en chef fått feeling.

Klockan 13.59, en minut före utsatt tid, stod han så där, Tegnell. Sveriges kanske mest exponerade och hatade person de senaste veckorna.

 

Påhoppad av människor som egentligen är ute efter att jävlas med regeringen, misstrodd av de vanliga konspirationsteoretikerna, kritiserad av det kommentariat som får räkningarna betalda genom att hålla sig med åsikter.

Han har berättat att det var mycket lugnare under svininfluensan för tio år sedan. Trots att den var farligare. Folk var lugnare och snällare då. Det var innan stämningar piskades upp i sociala medier.

Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, intervjuas av journalister.
Foto: Fredrik Persson/TT
Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, intervjuas av journalister.

Men nu var det presskonferens och Tegnell var där för att uppdatera informationen. Fokus tar ny riktning... De äldre måste skyddas... Större sammankomster med fler än 500 personer kommer sannolikt stoppas...

Sedan var det dags för allmänna frågor. Tre reportrar från DN tog i princip allt syre. Kollegan på Svenska Dagbladet suckade djupt.

Och efter det gavs enskilda intervjuer. Tre reportrar från SVT tog i princip allt syre. Först en som ställde femtioelva frågor i direktsändning. Sedan en som ställde femtioelva frågor till kvällens nyhetssändningar. Sist en från sporten som ställde två frågor om publik på hockey.

 

Tegnell såg trött ut. Han har just kommit tillbaka från ett par dygns biståndsuppdrag i Somalia. Det gillade inte Ebba Busch. På Twitter muttrade kristdemokraternas ledare om "märklig prioritering".

Någon som åker på party till festfixare i Israel mitt under partiöverläggningar om gängmorden är möjligen inte rätt person att ha åsikter om andras prioriteringar, men visst, den politiska frestelsen måste ha varit stor.

Jag lovade pressnissen att bara ställa en fråga och fick slinka före TV 4.

Har vi nått kulmen?

Anders Tegnell, vänliga ögon, ett tålmodigt leende, svarade utan att tveka.

– Den är långt ifrån nådd.

Ett svar så gott som något. Ett svar som går att göra rubrik av.

Och precis när jag är klar med denna text kommer en flash i mobilen.

Första svenska dödsfallet i corona konstaterat”.


PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Av: Oisin Cantwell

Publicerad:

LÄS VIDARE