Mejla

Malin Wollin

Camilla Läckbergs vårdcentral för rika är som en bisarr dröm

Publicerad:
Uppdaterad:

När jag var barn och fantiserade om att vara rik så handlade det många gånger om att stänga simhallen.

Bara jag och en kompis skulle ha tillgång. Vi skulle inte behöva köa till vattenrutschkanan, vi skulle äta gratis pommes frites och dricka varsin stor turkos slush.

Rikedom och berömmelse förpliktigar inte enligt någon lag, och människor har överlevt utan moral i alla tider. Men många av oss när ändå en naiv längtan efter de där miljonärerna som låter sina pengar göra stor nytta. För någon annan än dem själva alltså.

Camilla Läckberg.
Foto: NAINA HELEN W. JÅMA
Camilla Läckberg.

Mina rika fantasier har sedan nittiotalet rört sig ganska långt från simhallen. Jag betalar 399 kronor i månaden men går inte dit eftersom duschrummen ser ut som DDR och satan.

Nu handlar pengadrömmen nästan uteslutande om att lösa mina älskades lån och köpa stugor till dem. Skuldfria vill jag placera dem i små söta stugor i ölandska byar. De ska ha kryddträdgårdar och kunna ta sina rostiga damcyklar till en strand på östra sidan.

Jag har alltid tänkt att det måste vara så himla lätt att vara god och snäll och givmild om man är rik.

Men tydligen är det svårt också.

Om det inte är en bisarr dröm vi alla fastnat i så har alltså Camilla Läckberg startat vårdcentral för de rika och lånat namnet Hedda från kvinnan som enligt Svenskt kvinnobiografiskt lexikon var engagerad i Föreningen för sjukvård i fattiga hem.

Och det står henne givetvis fritt. Luften är fri, etableringsrätten likaså.

Men tänk på allt hon kunde gjort i stället.

Camilla, du kunde ha startat en stiftelse och låta den stiftelsen öppna en vårdmottagning som erbjuder gratis vård för hemlösa och asylsökande för vård som kan anstå, som ett komplement till vad staten erbjuder. ”Anstå” kan mottagningen heta.

Tillsammans med dina rika berömda vänner hade du sedan kunnat hålla i pampiga insamlingar som du sänder live på Instagram.

Ingen avkastning, men heller ingen förlust. Bara ett himla fint och beaktansvärt eftermäle. Omätliga mängder cred och kärlek.

Du kan i praktiken köpa dig äkta kärlek och respekt.

Bryr du dig om hur du beskrivs om hundra år?

Sveriges mest framgångsrika deckarförfattare genom tiderna och beskyddare av de som befann sig längst ner på samhällets botten.

Du hade den chansen.

I stället vill du vara den som driver privatklinik på Östermalm.

Jag vill abonnera simhallen och hoppa i den djupa delen.


Backa om:

  • Forskare vid Göteborgs universitet har eventuellt upptäckt en hittills okänd mekanism som styr vår mättnadskänsla.

Tacka nej:

  • Och döm om min förvåning när det visar sig vara ett enzym och inte ett hårstrå.
     

Av: Malin Wollin

Publicerad:

LÄS VIDARE