Wolfgang Hansson

Nästa terrordåd kan planeras i detta nu utan att Säpo har en aning

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverige har senaste åren drabbats av två terrordåd. I båda fallen har gärningsmannen helt gått under säkerhetspolisens radar.

Ett faktum som är alarmerande.

Säpo har helt enkelt ingen aning om när nästa dåd kan inträffa. Vi är alla oskyddade.

Av åtalet mot Rakhmat Akilov framgår att hans terrorhandling föregicks av en omfattande planering. Han chattade på olika appar med ett antal oidentifierade personer i utlandet ända från januari fram till terrordådet den 7 april förra året.

Ändå bekräftade Säpos operativa chef Johan Olsson vid pressträffen att man inte hade några indikationer på ett förestående terrordåd.

Nästan tre månader av konversationer på nätet där Akilov erbjuder sig att utföra ett terrordåd i Islamiska statens namn, där han diskuterar olika mål, där han vill ha hjälp med att bygga ett självmordsbälte eller annan bomb och där han diskuterar att spela in en video där han svär trohet till IS.

Men Säpo har ingen aning.

Försummelse

Det är ingen anklagelse om försummelse från Säpos sida. Det är bara ett kallt konstaterande av faktum.

Inte ens i dag vet Säpo vilka personer det var Akilov hade kontakt med. Om det var en person som skaffat sig flera alias eller om det var flera. Om de tillhörde IS eller om de var "troll".

I normala fall kan Säkerhetspolisen inte avlyssna krypterade appar. Även om man kunde det är det i praktiken omöjligt att hålla koll på alla konversationer som pågår. Det krävs ett tips eller konkret misstanke.

I en värld där allt fler terrorister agerar som ensamvargar innebär det att Säpos förmåga att förhindra terrordåd och skydda Sveriges befolkning minskar dramatiskt.

Planering av nya terrordåd i Sverige kan pågå i detta nu utan att Säpo har en aning. Det är inte konstigt men givetvis väldigt oroande.

Snabb radikalisering

Säpos huvuduppgift är ju att förebygga och förhindra terrordåd genom att bland annat bevaka extremistiska miljöer. Men det är svårt att bevaka någon som man inte vet är extremist. Möjligheterna att föra krypterade kommunikationer på nätet gör arbetet ännu svårare.

Akilov verkar ha radikaliserats under sin sista tid i Sverige. I flera andra terrordåd som utförts i Europa de senaste åren verkar radikaliseringen ha gått rätt snabbt. Ena stunden är terroristen en man som dricker sprit och inte verkar särskilt intresserad av islam. I nästa är han en hjärntvättad soldat i IS terrorarmé.

Att få svar på hur och varför Akilov radikaliserades kan vara av största vikt. Om det var någon individ som låg bakom hans radikalisering kan samma person rekrytera nya terrorister som även de befinner sig under Säpos radar. Förhoppningsvis kommer svar under rättegången.

Nyckeln för Säpo

Att knäcka radikaliseringskoden är nyckeln till framgång för Säpos förebyggande terrorarbete.

Bortsett från att båda agerade under Säpos radar finns det andra likheter mellan iraksvenske Taimour Abdulwahab som sprängde sig i luften intill Drottninggatan den 11 december 2010 (men inte lyckades döda någon förutom sig själv) och Rakhmat Akilov som också försökte agera självmordsbombare men misslyckades.

Båda angav som motiv att de ville straffa Sverige och båda vände sig mot Sveriges engagemang utomlands.
Akilov körde ihjäl människor med en lastbil för att Sverige deltar i den USA-ledda koalitionen för att krossa IS. Men också för att Sverige skickat militära rådgivare för att utbilda kurdiska soldater i Irak.

Rondellhund

Taimour Abdulwahab skickade strax före sitt terrordåd ett meddelande till TT där han angav den svenska truppinsatsen i Afghanistan och konstnären Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund som motiv.

Huruvida detta är de verkliga motiven eller om det finns upplevda personliga oförrätter bakom, som att Akilov exempelvis nekades asyl i Sverige, kan man bara spekulera i. Men uppenbarligen måste Sverige inse att när vi deltar i internationella militära operationer så gör det oss samtidigt till måltavla för terror.

Det är något våra beslutsfattare öppet bör redovisa när Sverige går med i exempelvis USA:s koalition med IS.

Min slutsats är att vi inte kan lita på att polisen och Säpo kan förebygga framtida dåd. Vi måste alla ta ett större eget ansvar. Vara mer uppmärksamma och vaksamma.

I slutänden är vårt enda skydd att hoppas på att inte befinna oss på fel plats vid fel tillfälle.

Publisert:

LÄS VIDARE