Mejla

Kitty Jutbring

Jag vill inte vara med i kungahuset längre

KOLUMNISTER

Jag trodde faktiskt på fler reaktioner efter förra kolumnen där jag utnämnde HBTQ-personer till generellt bättre föräldrar än dom vanliga svennarna, men så blev det inte, kanske lyckas jag bättre den här gången?

I onsdags lyssnade jag på Sveriges Radio och fick lära mig att ”... hovet fick 125 miljoner i statliga anslag i år. En ökning på åtta miljoner från förra året. Mer än hälften av alla dessa pengar redovisas inte offentligt. Den ende som vet vad de här pengarna går till är en revisor som kungen själv har valt ut. Över 60 miljoner av de pengar du betalar in i form av skatt går alltså in i verksamhet som du inte har någon som helst insyn i.”

Jag trodde inte mina öron, är det inte så att Sverige ska föreställa en demokrati? Känslan av ilska blev överväldigande. Varför i helskotta daltas det så med allt som är kungligt? Det nigs, bockas, särbehandlas och silkesvantarna är tjockare än nånsin. Och gud hjälpe den som kallar någon i överklassfamiljen på slottet för ”du”. Politiker blir i stort sett lynchade om dom köper choklad med fel kontokort, men den här galenskapen i form av löjlig, påhittad rojalism ska vi tydligen bara se genom fingrarna med.

Jag har just gått ur svenska kyrkan. Jag tror inte på gud, religion, eller på kyrkan som statlig inrättning heller. Jag vill inte gifta mig där, döpa mina barn eller att guds namn nämns när jag begravs. Jag vill helt enkelt inte att mina pengar går till kyrkans verksamhet, så jag väljer att gå ur.

Precis likadant känner jag inför hovet, kungafamiljen och allt inkluderat, jag tror inte på det. Men, hur jag än googlar hittar jag ingen utträdesblankett, för den finns ju inte. Jag får inte välja. Jag och mina pengar tvingas vara med. Om vi tvingas betala någon eller några för att representera oss och vårt land, har vi inte då för fasen rätt att se vad pengarna används till?

Vad mig anbelangar kan mina tusenlappar ha varit med och finansierat Vickans senaste märkesväska, kungens cigg (ni minns väl klippet ur ”100 höjdare”?), Silvias botox, Maddes USA-tripp eller Filles nya racerbil. Jag har inget som helst intresse av att betala det. Vill inte även ni som gillar kungen se era pengar redovisade? Låt svenska folket bestämma om vi vill stödja Bernadotterna ekonomiskt eller inte. Låt oss andra ”gå ur”. Då kan de personer som tror på rojalismen och tycker att fördelarna väger tyngre än nackdelarna få vara de som betalar, av fri vilja. Samtidigt kommer kungahuset och hovet då tvingas att anpassa sitt leverne efter oss, folket, och samtidigt existera helt i relation till sin popularitet.

För hur gagnas folket av svindyra hobbies, semesterresor, och överdåd? Visst låter det inte bara enkelt, utan även självklart?

Av: 

Kitty Jutbring

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kitty Jutbring