Just det, jag visste att jag kände igen tonen

KOLUMNISTER

Oppositionens budget, självaste Sahlinskan i rutan och varför vill hon inte riva upp alla skattesänkningar som den sittande regeringen fixat? Hon sa ju att de var orättvisa och orättfärdiga och …

Nu kanske ni tror att detta handlar om oppositionen, men då har ni fel.

Igen. Det här handlar inte om svaret, utan om frågan. Tonen i den var bekant.

Varifrån? Härifrån:

En skolgård, två ungar med snoret i lovikkavantarna. De stirrar på liket av en ihjälfrusen hare. Och så säger reporterungen till partiledarungen, med just den där hånfullt utmanande rösten: ”Jag slår vad om att du inte vågar röra den.”

Just det. Där har vi det. Jag visste att jag kände igen tonen.

Alla över femton fattar varför Sahlin inte river upp varenda skattesänkning.

Men reportrarna verkar tro att de kan hetsa henne att ändra sig i sändning. Få henne att peta på harkadavret, för att visa att hon inte är en fegis.

Frågan är direkt ur ”Wild kids”. Frågorna till hennes koalitionsvänner är tagna från ”Lilla Aktuellt”. Till miljöpartist: Varför höjer ni bensinskatten med 49 öre och inte två spänn, som ni vill? Till vänstris: Varför höjer ni bara skatterna mycket och inte jättesupervrålmycket, som ni sa att ni skulle göra?

Som om alla över tio inte redan visste att politik är kompromisser.

en annan kanal, strax efteråt, pratades det historia. Kungar, bröllop och Erik XIV i ett sällsynt löst skägg. Och som det för-kla-ra-des. Grundligt, i korta meningar, med fåstaviga ord som uttalades i STORA, lååångsamma bokstäver: ”Då skulle han GIFTA SIG, förstår ni. Hitta en DROTTNING, förstår ni. Det kallades GEMÅL. Men de kanske inte ÄLSKADE varandra, förstår ni.”

Detta sändes långt efter läggdags för alla barn. Det är ganska oförskämt att tala på det sättet till någon som är äldre än sju år.

Det finns antagligen ett skäl till att alla tv:s samhällsprogram blivit barnprogram, men jag vet inte vilket det är.

Det enda jag vet är att den som vill bli tilltalad som en någorlunda intelligent, vuxen människa får titta på något annat. Bättre amerikanska komediserier, till exempel. De tar sina tittare på allvar.

ARTIKELN HANDLAR OM