Mejla

Peter Kadhammar

Jesus återuppstod – på Kungsgatan

Publicerad:
Uppdaterad:

Måndagen den 20 december återkom Frälsaren. Han återuppstod i centrala Stockholm och vandrade på gatorna som en vanlig man. Han såg julruschen och fröjdades.

Förbereder de firandet av min födelse? tänkte Den Sanne. Världen är ändå en vacker plats!

Han kikade in i Mac­butikens fönster och såg en Ipad. Den liknade stentavlorna som Gud skänkte Mose på Sinaiberget, men den nya tavlan kan ständigt förändra sitt budskap. Messias förundrades.

Han fortsatte gatan fram tills han nådde en tobaksaffär. Där såg han kvällstidningarna. Aftonbladet förkunnade:

FULLT KAOS ÖVERALLT

Den Smorde tittade på människorna och trafiken och snövallarna som ingen skottade bort. Han vände ­sedan blicken mot den andra tidningen och läste rubriken:

”Värst är det för barnen som har det svårt”

Guds son nickade tankfullt. Han visste att Fadern själv ­inte är främmande för drastiska formuleringar, hans ord består mer av hot än av ­kärlek. ”Min vrede skall väckas­, och jag skall döda er med svärd, så att era hustrur blir änkor och era barn faderlösa”, sa Herren när han gav Mose stentavlorna.

Att lägga en hemskhet på en annan i samma mening, så att de som har det svårt inte bara har det jämmerligt utan även värst, det betraktade Sonen som en språklig förnyelse värdig Skaparen.

Något måste ju ha hänt på 2 000 år, tänkte han.

Israels Konung fortsatte fram till Stureplan och vek in på Kungsgatan. Är den uppkallad efter mig? tänkte han. Människorna är ändå goda!

Långhårig var Kristus, och skäggig. Strax märkte han att folkmassan vek undan, som Sävhavet för Mose och Israels barn. Guds Son inbillade sig att de gjorde så utav respekt. Känner de redan igen mig? tänkte Den Gode Herden. Sedan såg han fientlighet och rädsla i deras ögon och han undrade varför de kände skräck i sina hjärtan.

Härskar fortfarande kejsar Herodes ättlingar? Vad gör dagens jordiska konung? tänkte Frälsaren.

Blicken föll på ännu ett tidningsställ och han läste:

”Madde vägrar fira jul med prinsens Sofia”

Lejonet av Juda undslapp sig en tyst suck. Å ena sidan, tänkte han, finns här mycket att göra. Å andra sidan, tänkte han, kan vi ta det en annan gång. Därefter lämnade Jesus Kungsgatan och syntes inte mera.

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN