Stormporren är snart i Sverige

KOLUMNISTER

Per är ett av våra allra mjukaste pojknamn och jag kan inte ens komma på en ond människa som heter Per. Så vad är det för namn på en storm som dödar fem personer och lämnar tiotusentals i strömlöst armod?

Nej, lägg ner det där tramset. Eller låt åtminstone mig hålla i döpandet.

Glenn. Dick. Caligula. Now that’s more like it. Stormen Yngve.

Hur som helst. Per var grym och när han kom till oss blev vi nästan en karikatyr på stormdrabbade svenskar.

Vi satt i ett torp. Bara en sån sak. Torpet låg för sig självt, mitt ute i den västgötska granskogen. Vi hade kommit dit på snirkliga grusvägar. Det var miltals till närmaste riktiga stad och vi gick där i tofflor och gottade oss åt lantlig ro med både boxerbox och internet på ett knapptrycks avstånd. Då är det ingen konst att sitta i ett torp.

Sekunden senare slungas vi nästan hundra år tillbaka i tiden. En mäktig gran faller en meter från huset och sen går strömmen. Ooops, there goes civilisationen.

Vi tänder stearinljus. Vi tänder en brasa. Vi lagar mat på vedspis. Vi blir smutsiga. Vi har kofta. Vi tittar oroligt ut genom bågnande fönster och vrider våra kalla händer. Vi gör allt som folk gjorde förr och det är inte mysigt för fem öre även om det låter som något man kunde sälja till tyskar.

Men det är nog lika bra att vänja sig vid tanken på tillvaron som en klimatologisk belägring där anpassningsförmågan och överlevnadsinstinkten ständigt utmanas. Är det inte översvämning så är det värmebölja, snöstorm eller orkan. Om detta fortsätter kan vi glömma lågskor och slacks. Lika bra att gå i combatbyxa och graningekänga året runt. Man vet ju aldrig vilket väder som väntar bakom nästa hörn.

Oavsett vad klimatförändringarna beror på så kommer vår livsföring att förändras. Men det är osäkert hur. Vissa köper miljöbil. Andra väljer jeep med förstärkt störtbåge. Efter en dag i stormens öga förutspår jag ett kraftigt uppsving för alla som tillverkar reservaggregat, konserverad gröt och lokala radiosändningar.

Men mest av allt tror jag på den första svenska väderkanalen i tv. I USA har det funnits länge, för deras väder har en starkare actiontradition. Där är väder sedan länge identifierat som en lukrativ underhållningsform, med kittlande stormporr och dramatiska översvämningsshower.

Tror ni inte att det kommer något sådant till Sverige? Då tror ni kanske också att vädret snart är som vanligt igen?

Anders Westgårdh

ARTIKELN HANDLAR OM