Mejla

Natalia Kazmierska

Ammande kändisarna passar som KD-reklam

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

I veckan såg jag en bild på simmerskan Therese Alshammar, sittandes i badkläder på en bassängkant. Men det speciella var att Alshammars ettårige son sög sig fast vid hennes bröst på fotot, som dessutom prydde omslaget till ­tidningen Amningsnytt - husorgan för svenska ­amningslobbyn.

Jag vet inte om det var tanken, men det är svårt att inte se det som ett inlägg i den pågående bröst­debatten.

Den senaste tiden har en rad kändisar dykt upp på ­liknande amningsbilder. ­Senast skådisen Olivia ­Wilde som i ett mamma-barn-modereportage ­släpper ut ena tutten ur en exklusiv Cavalli-klänning. Miranda Kerr, också skådis, har bröstmatat iklädd röda pumps. Fotomodellen ­Gisele Bündchen omgiven av en bebis och tre stylister.

När kändismödrar som Gwen Stefani eller svenska Sanna Bråding ammar på instagram hyllas de som ­förebilder (till skillnad från de kvinnor som blottar ­pattar utan att ha en bebis i närheten). ”Vackert och naturligt” slår Facebook fast. I somras ändrade ­företaget policy och tillät bilder på bröstmatning.

För min del får kvinnor amma sina barn var och hur de vill. Men glöm inte att detta också handlar om ett svåruppnåeligt, stenåldersfnöskigt kvinnoideal.

Våra kyrkor är exempelvis fulla av bilder på perfekta mammor med mjölkstinna bröst, eller ”Maria lactans”, latin för ammande Madonnan. Ta 1300-talsskulpturen från skånska Fjelie där ­Jesusbarnet poserar med tutten som ett bouleklot i handen. Da Vinci, Rafael, flamländska mästare - alla har dekorerat heliga rum med bröstvårtor, mjölksprut och diande småttingar.

Facebooks policy ter sig rätt lam i jämförelse med prästerskapets.

Därför blir det underligt när ”Free the nipple”-rörelsen framställer offentlig ­amning som något radikalt och tabubelagt. I själva ­verket skulle kändisarnas amningsbilder funka perfekt i KD:s valkampanj. Precis som Therese Alshammar-citaten i Amningsnytt: ”Bäst på att organisera och leda är ofta kvinnor som har barn. Man får bra koll och blir ­omtänksam”, säger hon där. Och låter ungefär lika ­modern som Sarah Palin.

Naturligt. Vackert. Så ­heter det när kvinnor uppfyller traditionella mamma­­­roller.

Fast i själva verket är det lika ”naturligt” att ha ­problem med den där ­amningen. Och lika vackert ­när ­farsor ­matar med flaska.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN