Mejla

Lena Mellin

Alliansen vände  inte valvindarna

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 11

Alliansen hade behövt krossa de rödgröna för att ta igen deras försprång.

Det gjorde de inte.

I början av veckan steg ­spänningen när gapet minskade mellan Alliansen och de tre rödgröna partierna i flera opinionsmätningar. Men i slutet av veckan har det ökat igen.

Enligt de fyra färskaste väljarbarometrarna stöds Alliansen av mellan 38,5 och 40 procent av väljarna. Stödet för de tre rödgröna partierna ligger mellan 45,4 och 46,5 procent.

Så såg det ut när riksdagens åtta partiledare klev in i SVT-studion för den här valrörelsens sista partiledardebatt, ­exakt 48 timmar innan val­lokalerna stänger i morgon kväll.

Väljarbarometrarnas besked till Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) var alltså entydigt. Gör ditt livs debatt. Bara så kan ni ta igen de rödgrönas försprång.

Men Alliansen krossade inte de rödgröna i den 75 minuter långa debatten. De fick dem ­inte på kroken, de lyckades ­inte exploatera de på vissa områden ganska stora skillnaderna mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna och ­Vänsterpartiet.

Alliansen gjorde en habil ­insats men inte mer. Med stor sannolikhet var det inte tillräckligt för att vända val­vinden.

Stefan Löfven (S), Jonas Sjöstedt (V) och Gustav Fridolin (MP) firade inte heller några triumfer. Men ­eftersom de i huvudsak slapp besvärande frågor om kärnkraften, ­Förbifart Stockholm, Bromma flygplats, arbetstiden, ­bensinskatten, skattehöjningar, tillväxt och ­vinster i väl­färden räckte det för dem att gå till ­attack. Och det är en betydligt bekvämare ­debattsits än att stå till svars.

Enligt Aftonbladet/Sverige tycker tog Stefan Löfven hem segern i debatten. Även om jag inte riktigt håller med så var det här Löfvens hittills bästa partiledardebatt.

Han talade om sina egna ­förslag, var inte lika aggressiv i angreppen på motståndarna, försökte inte avbryta och fick någonting sagt. Snyggt var också berömmet till Annie Lööf för att hon ville ha en blocköverskridande överenskommelse om energin i samband med nästa års kontrollstation.

Debattens fränaste deltagare var, enligt mig, i stället ­Annie Lööf och Jonas Sjöstedt. De tycker aldrig lika, formulerar sina åsikter väl och erkänner sig aldrig besegrade.
Fredrik Reinfeldt är i normala fall en mycket bra debattör, ibland på gränsen till skoningslös. Och visst glimrade han till vid några tillfällen, särskilt när han lät Jonas Sjöstedt smaka på sin egen medicin.

Sjöstedt, som ville klistra förloraretiketten på Reinfeldt, krävde hetsigt svar på om han skulle avgå som M-ledare på söndag. Reinfeldt kontrade med att säga att det inte fanns ett valresultat än och frågade om Sjöstedt var minister på måndag.

– Det får vi se, sade V-ledaren som alltså inte var en lika skarpögd framtidsspanare när det gällde hans egen person som när det avsåg Reinfeldt.

Men som helhet gjorde Reinfeldt en ganska blek ­insats i debatten, som av partiledarna själva ansågs vara mycket viktig. Han uppträdde som en team­ledare som lät teamet göra jobbet och bara skred in när någon i laget behövde assistans.

I kväll går Fredrik Reinfeldt sitt livs match. Då möter han Stefan Löfven i en duell i TV4. Det är sista chansen att vända opinionen.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN