Hur kan Säpo låta ännu en politiker attackeras?

Foto: Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), längst till vänster i bild, blev under sitt besök på ett asylboende i Broby attackerad med en brandsläckare.
KOLUMNISTER

Så har ännu en ledande politiker attackerats.

Hur kunde Säpo låta en dokumenterat våldsam man komma så nära justitieminister Morgan Johansson?

På ett asylboende i Skåne attackerades i går Johansson av en man som ryckte åt sig en brandsläckare och sprutade skum över den socialdemokratiske ministern.

Säpo packade snabbt ihop mannen, varefter den lokala ordningsmakten körde i väg honom till polisstation.

Så långt finns det inte mycket att orda om. Obehagligt för Johansson förvisso, men han är oskadd och livvakterna agerade professionellt.

Ändå väcker incidenten frågor.

Gärningsmannen tidigare känd

Gärningsmannen har under den korta tid han befunnit sig på boendet utmärkt sig med att få utbrott och har bland annat slagit sönder en lucka till receptionen.

Polis grep honom även den gången, men då det rörde sig om skadegörelse av det mer triviala slaget var han snart på fri fot igen.

Hade Säpo över huvud taget hört sig för om säkerhetssituationen med boendets chef och den lokala polisen innan justitieministerns besök?

Och om så är fallet, hur kunde en person som uppenbarligen inte är i balans och som så sent som i förra veckan var våldsam tillåtas komma så nära Johansson?

Politiker som inte rör sig ute i verkligheten, lyssnar på människor och lär sig nya saker är dåliga politiker. Det befinner sig ofta i potentiellt hotande situationer där strängt taget vad som helst kan hända.

Flera attacker innan

Det går inte att förutse allt och ett hundraprocentigt skydd kan inte ens USA med alla sina pengar och muskler ge sina ledare.

Med detta sagt kan jag inte frigöra mig från misstanken att det vare sig krävs särskilt mycket planering eller list för att lyckas angripa en svensk politiker.

I går en troligen förvirrad flykting, för något år sedan en äldre dam som utan problem lyckades tårta Sveriges mest kontroversiella partiledare.

Och i somras blev dåvarande socialminister Göran Hägglund attackerad med tårta av en aktivist som hade lyckats infiltrera kd:s valorganisation.

Vad har Säpo lärt sig?

Ska se över skyddet

Mordet på Anna Lindh var inte ett av Säkerhetspolisens största ögonblick. Det pågick valkampanj inför folkomröstningen om EMU och den dåvarande utrikesminister var mer exponerad än normalt då hon prydde valaffischer på gator och torg runt om i landet.

Det förflutna berättar för oss att den typen av uppmärksamhet triggar vissa personer, vilket inte hindrade att Lindh tilläts strosa runt i Stockholm city under lunchen utan livvakt.

Efter attacken mot Morgan Johansson ska Säpo nu undersöka hur skyddet av politiker kan ses över. Det är sannerligen på tiden.

Nästa gång kan vapnet vara av en helt annan kaliber än brandsläckare eller prinsesstårta.

Det är fantastiskt att våra politiker kan vara ute på gator och torg och inte bara susa förbi i svarta limousiner med mc-poliser framför och bakom sig.

Men låt oss inte glömma att vi lever i ett land där två ledande politiker har mördats.

ARTIKELN HANDLAR OM