Mejla

Robert Aschberg

Snart kan polisen få bugga vem de vill

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Hemlig rumsavlyssning, så kallad buggning, förbjöds 1975.

Vissa av de rättsvårdande myndigheterna sket högtidligen i förbudet och bröt sig in i lägenheter och lokaler och buggade ­vidare i alla fall. Den sortens naturlagar går bara att upphäva med total insyn och kontroll.

Men för fem år sedan fick polisen laglig rätt att avlyssna miss­- t­änkta med dolda mikrofoner om det gäller brott som kan ge ­fängelse i minst fyra år och om det gäller en del andra grova brott som till exempel våldtäkt, människohandel, grovt barnpornografibrott och grov narkotikasmuggling.

Nu ska den tidsbegränsade lagen permanentas, och det har blivit dags att dagtinga med medborgarnas integritet igen. Förändringar i riktning mot ett totalt övervakningssamhälle måste av politiskt praktiska skäl alltid genomföras några små steg i taget.

Nu vill regeringens utredare tillåta buggning även för misstanke om andra förbrytelser: skattebrott och bokföringsbrott.

Dessutom vill han att det nuvarande­ kravet på domstolsbeslut om buggning ska tas bort i brådskande fall. Åklagarna ska få fatta ”tillfälliga” ­beslut.

Förslaget innebär att polisen också fortsättningsvis ska få rätt att bryta sig in hos den misstänkte, men också hos totalt oskyldiga grannar, för att placera ut mikrofoner.

För fem år sedan skrev min lagsprängde kollega Stefan Wahlberg, i dag chefredaktör för nättidningen Dagens Juridik, pessimistiskt om den kontroversiella buggningslagen:

”Så hys inga förhoppningar om hur Hemliga polisens rutinkontroller kommer att se ut i en framtid där buggning och hemliga inbrott blivit godtycke. Till slut kommer även skattmasen att sitta där med sina ­hörlurar”.

Om den nya lagen inte stoppas kommer han att få rätt. Justitie­kanslern, Advokatsamfundet och ­Säkerhets- och Integritetsskyddsnämnden är emot. Frågan är om det hjälper.

Det ena ger lätt det andra. Det ­sluttande planets politiska retorik är alltid enkel: Eftersom vissa typer av brottslighet bara blir grövre och ­grövre, eftersom brottsligheten ­numera är internationell, eftersom de kriminella använder elektroniska hjälpmedel, eftersom polisen ska ­omorganiseras, eftersom den får mer resurser, eftersom den ändå inte ­klarar upp brotten, och eftersom det är nödvändigt med en nollvision i kampen mot brott som barn- och hustrumisshandel.

Det ena kommer att ge det andra. Och det står inte på förrän vi av angelägna brottsbekämpningsskäl får buggar i varenda säng­kammare. Som enskilda ­polismän kunnat besluta om, när de inte ”hunnit” tala med en åklagare.

Viktigare – men noll koll

Medierna satsade mer än någonsin på president‧valet i USA. Viggo Cavling har en poäng som påpekar att politiken i Kina och Indien snart är viktigare, men att de flesta inte vet ett dyft om vad som händer i de ‧länderna.

Jaga grävling – med kanel

Jag är uppe i tre grävlingar nu. En skjuten, två avlivade efter att ha gått i fällor. Flera läsare har hört av sig oberoende av varandra och rekommenderat kanel. Jo, bull‧kryddan, rikligt strödd vid grytöppningen. Fan tro’t, men man kan alltid för-söka.

Av: 

Robert Aschberg

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Robert Aschberg