Frågan som fick mig att rodna av välbehag

KOLUMNISTER

På toaletterna på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris sitter en digital streckkod som man kan fota av med sin telefon. Det ombeds gästerna göra, för att skicka in sina omdömen av besöket.

Nog för att Charles de Gaulle är framröstad som världens värsta flygplats, men inte ens här går det att ha så tråkigt att man får för sig att recensera toaletterna digitalt för att få tiden att gå.

Framför allt borde kanske inte ett toalettbesök väcka någon större önskan att berätta om alls.

I vintras lanserade Afton­bladet kampanjen Nätkärlek, som gick ut på att läsare skulle tala om för sina kvinnliga favoritjournalister att de gillar oss. Under dagarna som följde exploderade mejl­inkorgen av virala ömhets­betygelser från allmänheten. Det var ett behjärtansvärt initiativ som flyttade fokus från de män som hatar och hotar kvinnor inom media.
Vilken typ av medier vi får när målet är att bli älskad av läsare och tittare kan man förstås diskutera.

Framför allt borde kanske angelägen journalistik väcka intresse för ämnet och inte för skribenten.

Allmänna toaletter och kvällstidningsjournalister är två vitt skilda exempel (vissa säger säkert emot mig på den punkten) där nyttjaren eller läsaren förväntas

1. ha en tydlig åsikt och

2. dela med sig av den.

Det är två av alla företeelser där vi 2013 uppmanas att indignerat rasa eller imponerat applådera eller i alla fall tycka någonting vad som helst.

Och det finns många föregångare i recensionsträsket.
 

Oräkneliga är de hotell­enkäter som ligger i mejlen i samma andetag som man checkar ut, evinnerliga är de telefonsamtal som avslutas med ”innan du lägger på, berätta vad du tycker om vår service”. Und so weiter.

Din åsikt har aldrig varit viktigare. Men man orkar ju inte. För man tyckte faktiskt inget speciellt om bussresan till Norrköping eller om mobiloperatörens omgjorda hemsida.

Men i veckan kom en efterhandsenkät som inte gick att ignorera. Efter att ha upp­daterat ett datorprogram blev jag ombedd att ”betygsätta nedladdningsupplevelsen”.

Jag började rodna av väl­behag och läste ordet högt för mig själv. NEDLADDNINGSUPPLEVELSEN.

Skit samma att datorn hängt sig två gånger och jag fått börja om. Domen var given.

Nedladdningsupplevelsen fick fem stjärnor av fem möjliga.

ARTIKELN HANDLAR OM